Miercuri 18 Decembrie

Produsele electrocasnice vor fi mai ușor de reparat și reutilizat. Veste bună din partea UE pentru români


Orice produs trebuie să aibă un pașaport digital, care să dovedească îndeplinirea unor cerințe minime de proiectare ecologică, începând cu anul 2026, pentru a putea fi comercializat și folosit în Uniunea Europeană, potrivit asociației Environ.

”Începând cu anul 2026, pentru a putea fi comercializat şi folosit în Uniunea Europeană, orice produs trebuie să aibă un paşaport digital, care să dovedească îndeplinirea unor cerinţe minime de proiectare ecologică. Potrivit acestor cerinţe, este obligatoriu ca fiecare nou produs să fie proiectat şi asamblat astfel încât să poată fi reparat, reutilizat sau reciclat cu uşurinţă, se arată în Regulamentul (UE) 2024/1781 adoptat de Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene şi publicat recent în Jurnalul Oficial al UE. În aceste fel, durata de viaţă şi de folosire a produselor se va prelungi, în medie, cu 5 ani”, arată sursa citată.

Produsele aflate în prezent pe piaţă prezintă dezavantajul că nu au fost create pentru a fi sustenabile pe parcursul întregului ciclu de viaţă. Prin urmare, trebuie înlocuite frecvent, ceea ce duce la un consum semnificativ de energie şi resurse pentru a produce şi a distribui produse noi şi a le elimina pe cele vechi, susțin cei de la Environ, cu activitate în zona de protecția mediului.

În cazul echipamentelor electrice, de exemplu, durata de viaţă depinde de complexitatea şi de calitatea componentelor. Durata medie de viaţă a frigiderelor (10-12 ani) este afectată de defectarea unor componente precum compresorul, condensatorul sau placa de control.

Maşinile de spălat au o durată medie de viaţă între 7 şi 10 ani, iar cel mai frecvent se strică pompa de evacuare a apei sau cureaua de transmisie. Televizoarele, a căror durată medie de viaţă este de 7 ani, sunt înlocuite cel mai des din cauza panoului de afişare, a backlight-ului (iluminarea de fundal) sau a altor componente electronice interne. Dacă vorbim despre aspiratoare, durata de viaţă a acestora (5-6 ani) este influenţată în special de componente precum motorul, ventilatorul sau panoul de control, în vreme ce uscătoarele de păr, care „trăiesc” în medie între 3 şi 5 ani, cel mai frecvent se strică din cauza supraîncălzirii (defecţiune la senzorul de temperatură), a filtrelor de aer sau a ventilatorului, conform economica.net.


Comentarii Facebook