„Profeția s-a împlinit! Piața de IT din România se va prăbuși” - Analiza sumbră a unui IT-ist despre DECLINUL industriei
Lăcomia angajaților, strategiile greșite ale companiilor și modificările legislative au transformat o industrie prosperă într-una instabilă. Un profesionist IT a postat un mesaj pe rețelele de socializare în care a făcut o radiografie sinceră și critică a pieței IT din România. Autorul subliniază cum, între 2018 și 2022, sectorul IT a devenit o bulă care, inevitabil, a ajuns să se spargă, afectând atât companiile, cât și angajații.
„Paharul” s-ar fi umplut după adoptarea „Ordonanței trenulet”, care a dus la pierderea facilităților fiscale și reducerea salariilor din domeniul IT.
Potrivit acestuia, explozia pieței IT a fost alimentată de mai mulți factori, printre care favorurile fiscale și competitivitatea pe plan internațional a serviciilor IT românești. În acea perioadă, „proiectele erau la tot pasul” și companiile „luau toate proiectele pe care le câștigau, indiferent dacă aveau sau nu forța de muncă necesară”.
„Vorbeam mai demult cu prieteni de-ai mei care sunt antreprenori și au firme de IT. Între ei umblă de mult vorba că ce se întâmplă acum era absolut inevitabil.
Între 2018-2022 piața de IT din România a devenit o bula care se tot umfla de la o zi la alta. Cum? Firmele de servicii IT au început să răsară ca ciupercile după ploaie, în parte datorită favoritismului fiscal, dar în cea mai mare parte datorată faptului că piața din România era foarte competitivă pe plan internațional: calitate bună la prețuri accesibile. Găseai proiecte “la tot pasul”, cum s-ar spune.
Toate firmele, evident, luau toate proiectele pe care le câștigau, indiferent ca aveau sau nu forța de muncă pentru a le onora. Pentru cei mai vechi în industrie, probabil ca va amintiți perioada cu alocările pe 2-3 proiecte “dar tu sa spui ca ești full-time”, sau juniori vânduți ca seniori.
Totuși, cu tot cu “schemele” astea, tot era nevoie de forță de muncă extra, pentru ca la un moment dat bătea la ochi. Oferta locurilor de muncă era mult mai mare decât cererea. Pe LinkedIn primeai zilnic 2-3 mesaje de la recrutori care îți promiteau marea cu sarea daca mergi la ei. Directive de la management: am nevoie de un developer ieri, fa orice să îl aduci.”, a scris IT-istul pe rețelele de socializare.
Un alt aspect critic evidențiat a fost fenomenul de „job hopping” – migrarea rapidă a angajaților între companii pentru salarii mai mari. Autorul susține că angajările erau făcute uneori fără un proces riguros, doar pentru a ocupa pozițiile, iar salariile au explodat într-un timp foarte scurt, fără o creștere proporțională a calității serviciilor.
„Ei bine, în perioada aia se făcea foarte mult job hopping. Cunosc personal oameni care au ajuns la salarii de 10k RON pe CIM cu un an jumate de experiență, schimbând 3-4 joburi. Știa toată lumea ce fac, dar nu le păsa. Interviurile erau absolut o formalitate, angajau orice numai să fie ocupate pozițiile. HR-ii erau rechini lihniți, vânau absolut orice și oricât. Se angaja și dacă nu era neapărat o poziție deschisă, doar să fie acolo, că sigur va fi nevoie.
Salariile au explodat într-un timp foarte scurt și din păcate nu corelau cu creșterea calității serviciilor, dimpotrivă. Oameni slabi primeau mulți bani pentru ca așa era piața, nu umpleau pozițiile altfel.
Ei bine, ca această realitate să funcționeze ca business, firmele au început să ceară mai mulți bani pentru serviciile oferite. De multe ori, pentru servicii mai slabe decât înainte, pentru că, așa cum am spus, competențele nu mai erau neapărat un factor de decizie pentru salariile mari.”, a relatat bărbatul.
El susține că deși războiul din Ucraina a păstrat temporar clienții în România, criza financiară globală a schimbat lucrurile. Companiile internaționale au început să reducă cheltuielile cu IT-ul, iar India a devenit din nou o destinație preferată, datorită costurilor mai mici.
„România a devenit necompetitivă destul de rapid. Atenția se schimbase de ceva timp pe Ucraina. Mulți începeau să contracteze servicii acolo pentru ca erau mai ieftini și calitate la fel sau chiar mai bună. Din păcate pt ei, și din fericire pentru piața de IT din România, războiul a speriat mulți clienți, și au preferat să rămână cu serviciile românești, încă. Le era lehamite să își mute operațiunile în India pentru ca… se știe.
Iată ca au fost forțați să facă asta odată cu criza financiară globală. Primul departament din care taie toate companiile este IT-ul. Și mulți au preferat să nu îl taie de tot, ci să-l facă mai ieftin, așa ca India a devenit tot mai atractivă, cu toate baiurile ei. Mai bine ceva decât nimic.”, a continuat acesta.
Autorul mesajului consideră că această situație era previzibilă și că piața IT din România se confruntă acum cu o schimbare majoră. Reducerea salariilor și scăderea prețurilor serviciilor ar putea fi singura soluție pentru a redeveni competitivi, dar este o provocare uriașă.
Mai mult, evoluția rapidă a inteligenței artificiale reprezintă o amenințare suplimentară. Mesajul se încheie cu un avertisment sumbru: IT-ul ar putea deveni o profesie plătită pe baza meritocrației, cu salarii comparabile cu media națională, așa cum este deja în multe țări din Occident.
În timp ce seniorii resimt efectele unei piețe tot mai dificile, juniorii intră pe o piață „încetosată”, fără perspectiva unor salarii sau oportunități similare cu cele din anii anteriori.
„Profeția a fost că piața de IT din România se va prăbuși. Atâta timp cât 95% din piața românească de IT este de servicii de outsourcing, condiția numărul 1 era să rămânem competitivi. Din păcate, lăcomia noastră ca angajați și lăcomia patronilor de a se înhăma la mai mult decât puteau duce ne-au forțat să nu mai îndeplinim această condiție.
Singurul mod în care putem redeveni competitivi este să reducem salariile și companiile să ceară rate-uri mai mici. E posibil? Probabil, deși e greu, mai ales ca acum sunt mult mai mulți programatori decât în 2020. Are sens? Nu știu, mai ales cu evoluția rapidă a AI-ului. Părerea mea e ca în maxim 5 ani va decima nevoia de monkey coders.
În orice caz, devine din ce în ce mai clar pentru mine ca IT-ul va deveni o profesie ca oricare alta, plătită pe meritocrație, cu salarii la nivel cu media națională. Așa cum este deja în multe țări din vest.
Îmi pare rău pentru juniori. Au nimerit niște vremuri foarte grele, și perspectivele sunt foarte încețoșate. Nu cred că IT-ul este mort, dar piața din România trece printr-o schimbare majoră și nimeni nu știe la ce să ne așteptăm.”, a concluzionat profesionistul IT.
28 Comentarii
La cat sunteți de impotenti dtpdv::)))
Cere se ai ceva in cap si sa fi implicat, un lucru pe care 99% nu pot sau nu vor sa il faca. Daca era asa de usor sa faci IT. astazi Romania avea 1 milion de IT-isti, dar avem mai multi critici de arta decat artisti.
Piata de IT din Romania are un nivel scăzut , așa cum spune acest tânăr , 95 la suta outsurcing , unde nu trebuie prea mari cunoștințe și de aceea firmele au fost năpădite de așa zisii it-isti fara studii de specialitate , absolvenți de agronomie , științele comunicării etc. sau multi doar cu liceu , toți dobandandind competențele printr-un curs de… Citeste mai departe
... se face doar presiune, job-urile raman si sunt bune comparativ cu alte domenii.
Sa scrii cod nu e la indemana oricui daca era asa dadeau Toti buluc in sistem.am inoresia ca adminul de la fituica asta a cam ratat interviuri in it SI SI a deschis acest saitulet acum din frustrate ataca it ul de fiecare data in loc sa fi Mai competitiv pt a trece de niste interviuri ps daca stii info,coding,mate , engleeza avansat te astept la firma… Citeste mai departe
"poate că femeia va munci mai mult"
.
Voi chair postati orice kkt de pe Reddit fara sa verificati sursa?:)))))))))))))))))) Daca maine postez ca dati faliment... ce ziceti ?
In IT vor fi joburi bine platite si pe viitor. Ar ajuta totusi sa scapam de figurantii ce "lucreaza" in IT dar nu au nici o tangenta cu domeniul.
IT-ul e in declin inca de la inceputul pandemiei. De mai bine de 4,5 ani s-a vazut ca e o bula iar acum aceasta bula a explodat iar piata IT a facut implozie. Vedeti IT-istilor ca e mare nevoie de casieri la LIDL SI Kaufland.
@vasilescu:
lasatz ca vine trump si da drumu' la economia mondiala.
Fiecare vreme (epocă) cu meseria ei. Cine știa electronică în anii 1970 era boer. Anii 1980 a mai mers cît timp mai erau fabrici de felul IEIA (nu știu cum se numește azi locul și nici nu vreau să știu). Azi nu se mai repară mai NIMIC. Nici măcar nu se înlocuiesc anumite plăci.
ITului, ca serviciu în masă, i-au trecut anii de glorie.
Ce mă enervează în toată treaba asta este că cineva conspiră, că este plănuit. Noi sîntem ca șoarecii într-un labirint ai cărui pereți sînt schimbați după toanele unora ce privec totul de sus. Unii sînt lăsați la cașcval, naivii cred că-i pe merit, alții doar la firmituri crezînd că ei nu-s destul de buni.
@Tudor: Uite ca acum in 2025, s-au intors timpurile alea in care esti boier daca stii electronica, doar sa stii ce sa faci cu ea. Eu m-am lasat de IT si am inceput sa invat electronica, desi sunt inca la inceput. Nu te gandi ca repar televizoare sau telefoane ci fac altceva mai productiv cu aceste cunostinte. Cine stie electronica va fi mai bogat decat… Citeste mai departe
@tiberius: ITul devine o profesie pt. meseriasi, asta e tot.
Intr-adevar piata IT se repozitioneaza, apar noi tehnologii, proiecte noi cu specificatii pentru care nu prea se gasesc sinergii. Astfel o mare parte din angajații IT sunt fortati sa-si gaseasca o alta nisa profesionala in IT sau nu.
Dar nevoia de experti in domeniu este si f probabil va ramane mare.
Eliminarea facilitatilor vine on top intr-un… Citeste mai departe
Gandire de IT-ist care nu vede pe termen mediu.
Te plangi ca te-ai bagatin IT doar ca ai avut deducere la impozit precum cei cu handicap?
@Liviu: viziune de retardat complet pe langa subiect .. stai Jos, nu Ai inteles nimic ..
Fiecare pasăre piere pe limba ei.
E nevoie la salubritate,curățenie etc...
aitiul e in declin de multa vreme, 10% impozit nu are nicio treaba cu asta, chiar e un impozit binevenit
Nimic nu tine o vesnicie ! Pana la urma AI-ul (si nu impozitele) va schimba total lumea, iar aproape intreg esafodajul actual se va prabusi ! Exista insa si meserii care vor dainui multa vreme, adica's de perspectiva: Gunoieri si Ciocli !!!
@justice:
Hai cu 4000 euro/mp. Progaramatorii pot pleca sa fie salahori in Germania, sau culegatori de sparanghel, daca fac cateva luni de practica in Romania inainte.
PENTRU CINE
PENTRU FIRME NU PENTRU ȚARĂ SAU ORAȘ
Mă voi credeți că lumea e așa proastă
Doar nu voi ați inventat gaura la macaroană