Duminica 22 Decembrie

Profi și-a deschis porțile pentru producătorii locali din Cluj, care au primit rafturi centrale: Satul românesc se mută la Profi! - FOTO și VIDEO


Producătorii locali din județul Cluj își desfac marfa începând de joi, 20 octombrie, în incinta a trei magazine Profi din Cluj-Napoca. Acesta pas face parte dintr-un amplu program inițiat de Profi pentru susținerea producătorilor artizanali locali și-au făcut festiv intrarea în magazinele rețelei.

Încurajăm producătorii artizanali locali să producă și să vândă în condiții de siguranță alimentară  bunătățile lor tradiționale pentru a le oferi clienților noștri gusturile cu care s-au obișnuit încă din copilărie”, a explicat Gaetan Pacton, directorul general Profi. ”Începând de astăzi, în trei dintre magazinele noastre din cartierele clujene Mărăști, Zorilor și Grigorescu și-au făcut apariția produse alimentare artizanale din zonă și intenționăm ca, pe măsură ce identificăm producători locali apreciați și serioși, să extindem treptat sistemul și către alte mari orașe”, a mai spus acesta.

WhatsApp Image 2022-10-20 at 17.53.09.jpeg

Călin Costinaș, director general adjunct Profi România, a vorbit pe larg despre importanța susținerii satului românesc, un loc de tradiție, unde oamenii pot trăi bine ducând mai departe producția tradițională. 

Produsele tradiționale reprezintă legătura cu străbunicii noștri. Este o verigă pe care noi o ducem mai departe. Trebuie să păstrăm autenticul, care nu se face în fabrici mari, ci se păstrează în comunități mici. Rolul producătorilor mici nu este numai de a produce o brânză sau un salam, ci este de a ține cumva conexiunea cu ruralul, cu tradiția și de a transmite mai departe ceea ce vine de sute de ani”, a subliniat Călin Costinaș.

Producatori locali artizanali 1.jpeg

Proiectul ”Raftul Bunătăților Locale” va fi unul care se va extinde la nivel național. ”Acest proiect îl vrem la nivel național. În fiecare an îl vom extinde în tot mai multe zone. L-am început ca și un proiect pilot pe zona Sibiului, îl lansăm acum la Cluj și în fiecare jumătate de an îl vom extinde, probabil, mai mult. 

Proiectul este legat și de o identificare a producătorilor locali, o mapare pe o hartă cu producătorii. Vrem ca Profi să fie o platformă de marketing, adică produsele să fie etichetate cu codul QR, clientul să poată scana produsul și să vadă unde este producătorul. Nu vrem ca acesta să găsească produsele doar la Profi, adică să devină un mecanism strict mercantil, ci este mai mult o platformă de marketing pentru producători. Adică încercăm să îi facem să devină mai vizibili, pentru că, fără această comunitate și fără a pune fiecare umărul în sprijinul lor, ei vor dispărea. Peste câțiva ani o să ne uităm și o să vedem ruralul doar la muzeul satului sau doar în filmulețe documentare.

Din păcate în anumite zone satul s-a transformat mai mult într-un dormitor, decât un loc autentic. Fără producție locală, fără oameni care să trăiască din ceea ce produs efectiv satul își pierde utilitatea”, a mai afirmat director general adjunct Profi România.

WhatsApp Image 2022-10-20 at 17.53.07.jpeg

Producători tradiționali o duc greu, iar aducerea lor în supermarketuri ar putea fi salvarea.

Este o generație tânără de producători care înțelege produsul local, produsul bio și artizanal și vede viitorul. Tipul de proiect ca și cel pe care l-am lansat noi este dătător de speranță. Oamenii pleacă din țară nu numai din cauza dificultăților financiare, ci și pentru lipsa speranței. Aceste acțiuni trebuie să dea speranță tinerilor, că se poate trăi, se poate trăi bine și să își vadă viitorul acolo în sat, fiind mândri de ceea ce fac și nu să se vadă părăsiți”, Călin Costinaș, director general adjunct Profi România. 

WhatsApp Image 2022-10-20 at 17.52.33.jpeg

După târgul organizat de Profi la Apoș la sfârșitul lunii septembrie pentru a pune în evidență valoarea producătorilor locali și a le mări astfel șansa de a prezenta la nivel național roadele muncii lor, evenimentul de la Cluj marchează deschiderea efectivă a rețelei Profi pentru acest gen de produse.

La Raftul Bunătăților Locale vor fi expuse pentru vânzare alimente care să îmbogățească mesele clujenilor cu produse tradiționale artizanale din această zonă, cu aromele și texturile lor specifice, atât de apreciate.  

Pentru început, după ce au trecut printr-un un minuțios proces de selecție, un număr de peste 40 de producători locali sunt listați în magazinele Profi unde, în funcție de sezonalitate, vor fi prezenți cu lactate, produse din carne, legume conservate, murături, zacuscă, gemuri, siropuri, compoturi, ceaiuri, paste făinoase, ulei presat la rece, pâine și altele.

WhatsApp Image 2022-10-20 at 17.52.43.jpeg

Gustul produselor noastre, făcute așa cum am învățat de la părinți și bunici, îl știau până acum doar cei care veneau la noi la cabană sau la unul din micile magazine cu care colaborăm, sau care aflau de ele de pe internet” a declarat Sebastian Hosu, cunoscut în zonă pentru siropurile, dulcețurile, ceaiurile, zacusca și alte produse cu eticheta Cămara de la Munte. 

Este foarte important să avem acces la o astfel de piață. Comunitatea consumatorilor este mult mai mare, iar Clujul este un oraș mult mai aglomerat.

Noi avem uleiurile presate la rece de la Luna. Din 2011 am început producția și am diversificat gama, de la floarea soarelui, la dovleac, nucă, cânepă și rapiță. Rețeta noastră este una tradițională, pe care părinții mei au adus-o în conștiința consumatorilor. Tatăl meu a cumpărat în 1998 o presă de ulei și a reînceput să facă ulei presat la rece, așa cum își amintea de la străbuni.

Considerăm că este foarte important atașamentul acesta al Profi față de producătorul local. Noi suntem un mic producător care face un produs de calitate, care este furnizor al Casei Regale a României”, a explicat Felicia TULAI, Brand Manager LunaSolai.

WhatsApp Image 2022-10-20 at 17.52.34.jpeg

Cu peste 1600 de magazine în mai bine de 760 de localități și circa 28000 de angajați, Profi este cea mai extinsă rețea de retail modern și cel mai mare angajator din România.

Comentarii Facebook