Proiectul Mega-Hidrocentralei Tarnița-Lăpuștești e tot pe hârtie, dar e tot mai scump: „Prețul de 1 miliard euro trebuie MAJORAT”


Deși e tot la stadiul „pe hârtie”, Mega-Proiectul Hidrocentralei e tot mai scump: „Prețul de 1 miliard de euro trebuie MAJORAT”

Proiectul hidrocentralei Tarnița cu acumulare prin pompaj, un proiect major început în perioada regimului Ceaușescu, continuă să progreseze. Reprezentanții unor posibili investitori s-au întâlnit recent cu Transelectrica pentru a discuta despre acest proiect de mare amploare. Operatorul sistemului energetic național susține că implementarea acestuia este esențială pentru viitorul energetic al țării.

„Sunt discuții pe marginea proiectului centralei hidroelectrice cu acumulare prin pompaj Tarnița. Domnul ministru Burduja susține foarte mult acest proiect, iar acum două săptămâni am avut o întâlnire cu o echipă de consultanți pe această temă. Au venit la noi, la dispecerat, să ia date despre acest proiect. Urmează și alte discuții, sperăm să deschidem calea acestui proiect de mare anvergură, care este necesar,” a afirmat Virgiliu Ivan, șeful Dispecerului Energetic Național (DEN) din cadrul Transelectrica, în cadrul conferinței „Ziua Energiei Brașov”.

Ivan a adăugat că estimările anterioare privind costul investiției, care se ridicau la aproximativ 1 miliard de euro, vor trebui actualizate. El a menționat că proiectul ar putea beneficia de finanțare printr-un mecanism de contracte pentru diferență (CfD), similar celui utilizat pentru energia regenerabilă.

„Investiția, estimată acum 10 ani la circa 1 miliard de euro, valoare care va trebui cu certitudine actualizată, ar putea fi finanțată printr-un mecanism de contracte pentru diferență (CfD) conceput pentru activitatea de stocare, asemănător, în esență, cu cel implementat pentru producția de energie regenerabilă,” a spus Virgiliu Ivan.

Ministerul Energiei a semnat un memorandum de înțelegere cu două mari conglomerate, EDF din Franța și Itochu din Japonia, care sunt interesate să dezvolte proiectul și să finanțeze studiul de fezabilitate.

Potrivit informațiilor, EDF și Itochu au început discuțiile pentru a stabili modelul de business al viitoarei centrale și sunt interesate de numărul de ore de operare zilnică pe care Tarnița le va avea. Proiectul preconizează un regim de funcționare de 10 ore pe zi, incluzând atât extragerea, cât și injecția de energie.

În plus, hidrocentrala Tarnița va activa pe piața liberă de energie, nu doar ca furnizor de servicii de sistem pentru Transelectrica, ci și ca participant la piața de echilibrare. Aceasta este o oportunitate importantă pentru dezvoltarea pieței de stocare de energie în România.

„Mulți dintre cei care vor să investească în stocare și-au fixat ca țintă să-și recupereze investiția doar din piața de echilibrare. Este o abordare eronată. Noi, ca operatori de transport și sistem, ne dorim să nu mai intervenim, să nu mai acționăm prin intermediul pieței de echilibrare. Să ajungem ca toate reglajele de sistem să fie realizate la nivelul entităților din piață – producători, consumatori, agregatori sau deținători de instalații de stocare – iar intervenția noastră în piața de echilibrare să fie cât mai mică cu putință, doar în situații de incidente, avarii, declanșări etc. Sperăm să avem și consumatori din ce în ce mai mari. Ne dorim ca piața de echilibrare, odată cu venirea instalațiilor de stocare, să-și diminueze foarte mult impactul și ponderea. Nu că ar fi mare în prezent, dar într-adevăr, sunt intervale orare în care capacitățile pe care le activăm în piața de echilibrare sunt mari,” declara Virgiliu Ivan toamna trecută.

De asemenea, Ivan a subliniat atunci importanța unei abordări diversificate pentru viitorii investitori, sugerându-le să ia în considerare toate piețele de energie disponibile. „Un deținător de instalație de stocare trebuie să fie creativ și să acționeze pe toate piețele și cu toate instrumentele pe care le are la dispoziție, atât pe piețele centralizate, cât și pe cele de contracte bilaterale directe. Deci vă rog, cei care doriți să investiți în instalații de stocare, nu așteptați să pice para în gura lui Nătăfleață prin participarea la piața de echilibrare. Este înșelătoare piața de echilibrare, pentru că sunt multe momente, ore în șir, în care nu activăm nimic, pentru că sistemul este echilibrat. Comenzile de servicii de sistem, pe de altă parte, vor crește, pe măsură ce crește capacitatea de producție de energie regenerabilă, dar ați văzut că acolo, pentru că e concurență și ne dorim să fie concurență, veniturile nu pot fi prea mari. Vă rog să luați în considerare ca cel mult 10%-15% din veniturile dumneavoastră să vină din piețele de echilibrare și de servicii de sistem. Restul trebuie să vină din alte activități comerciale pe care le realizați. Nu tratați piața de echilibrare ca pe un contract cu statul. Toți așteaptă ca, având un contract cu statul, să câștige bani. Ei bine, nu e așa și nu ne dorim să fie așa. Nu asta trebuie să fie piața de echilibrare. Ea trebuie să fie o piață de intervenție, iar activările noastre trebuie să fie din ce în ce mai puține ca număr și cantități,” a concluzionat șeful DEN.


Comentarii Facebook