Duminica 22 Decembrie

Propunere drastică din partea FMI: ”Ne-a sugerat să scumpim gazele interne până la nivelul celor internaţionale"


Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Mihai Albulescu, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă pe tema gazelor de șist, că oficialii FMI ar fi propus autorităților din România să scumpească gazele de producție internă până la nivelul piețelor internaționale. Acest lucru, spune secretarul de stat, ar fi blocat însă industria din țară.

Acum dau din casă: cei de la FMI ne-au spus că, dacă erau în locul nostru, ar fi majorat prețul gazelor interne la nivelul prețurilor europene, adică la 380 de dolari pe mia de metri cubi. Dar, dacă am fi făcut așa, am fi blocat industria, întrucât aceștia (cei din industrie — n.r.) sunt înceți, n-au făcut niciun fel de modernizare. Deci uitați-vă în ce situație suntem”, a afirmat el, într-un discurs care promova beneficiile extracției gazelor de șist, informează Agerpres.

În acest moment prețul gazelor de producție internă pentru industrie este 215 dolari pe mia de metri cubi. Convergența cu prețul de import va trebui atinsă la finele anului 2014, când se va termina perioada de liberalizare a pieței.

Secretarul de stat a precizat faptul că opinia publică nu este suficient de bine informată în legătură cu beneficiile gazelor de șist.

Ce oferă Chevron populației? Locuri de muncă, investiții, drumuri? Trebuie să le explicăm oamenilor toate aceste lucruri. La fel, trebuie să ne gândim pentru câți ani mai este suficient gazul pe care îl avem acum. Nimeni nu știe. Pentru mine și copiii mei mai există gaz, dar ce se va întâmpla după?”, s-a întrebat Albulescu.

Acesta a propus înființarea unui grup de specialiști care să ofere toate aceste răspunsuri populației.

Trebuie, încet, încet, să lămurim populația că este un beneficiu pentru România. Din producția de acum, plus gazele din Marea Neagră, plus cele de șist ne vom putea asigură siguranța aprovizionării cu gaze. Nu este nicio nenorocire exploatarea acestor gaze, ce vom face apoi cu el este altă treabă. Și vă spun sincer: nicio firmă din Europa nu poate face ce pot americanii”, a susținut oficialul, amintind experiența americanilor în extracția gazelor de șist, care acum înseamnă mai mult de un sfert din consumul de gaze din SUA.

Comentarii Facebook