Propuneri electorale sau măsuri benefice? Parlamentarii vor mărirea alocațiilor până la 10-30% din salariul minim
Un grup de parlamentari a depus un nou proiect legislativ la Senat, prin care dorec ca alocația de stat pentru copii să ajungă la 10, 20 sau 30% din salariul minim brut.
Potrivit proiectului, alocaţia pentru copiii cu vârsta până la 2 ani (sau până la 3 ani, în cazul celor cu handicap) ar putea ajunge la 20% din salariul minim, scrie Mediafax.
Pentru minorii între 2 şi 18 ani, valoarea propusă este de 10% din salariul minim sau 30% în cazul celor cu handicap.
Dacă va fi adoptată, legea ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2017.
''Niciun efort bugetar nu este prea mare pentru asigurarea unei relansări demografice a ţării noastre. Nevoile crescânde pentru educaţia noii generaţii, în contextul în care sumele alocate sunt foarte mici, coroborate cu venitul familiei, de multe ori unul scăzut, conduce în mod cert la o pauperizare a societăţii şi, mai grav, la declinul demografic. Corelarea cuantumului alocaţiei cu salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, având drept sursă de finanţare bugetul asigurărilor sociale de stat, ar conduce, în opinia noastră, la o revigorare a demografiei româneşti'', susţin iniţiatorii în expunerea de motive.
Salariul minim brut va fi majorat, începând cu 1 mai 2016, de la 10.50 lei la 1.250 lei.
Totuși, o serie de astfel de proiecte cu impact bugetar au fost depuse în ultima săptămână în Senat, chiar în pragul campaniei electorale.
0 Comentarii