Raport dezastruos al Băncii Mondiale despre situaţia economică a României: Rata sărăciei rămâne cea mai ridicată din UE
La 33 de ani după Revoluţie, după investiţii străine de 100 mld. euro şi cu o creştere a PIB-ului de 10 ori, România, ţară UE de 16 ani şi NATO de 19 ani, este părăsită de cei mai buni oameni, are un sistem de educaţie care nu pregăteşte viitoarea forţă de muncă, un sistem financiar insuficient dezvoltat, nu sprijină suficient mediul privat, iar rata sărăciei rămâne cea mai ridicată din Uniunea Europeană, scrie Ziarul Financiar.
Criticile şi constatările sunt făcute de una dintre instituţiile financiare internaţionale cu o reputaţie renumită, care nu pot fi puse la îndoială, instituţie care a ghidat paşii României în evoluţia din ultimii ani: Banca Mondială, care a intervenit în toate aspectele economiei, a încurajat privatizarea companiilor de stat, a finanţat şcoli şi a cerut reforme în aproape toate sectoarele economiei. După 33 de ani de la Revoluţie, constatările sale amare sunt un mare semn de întrebare cu privire la dezvoltarea viitoare a României.
Aşadar, raportul Băncii Mondiale susţine că, în continuare, principalele constrângeri care împiedică creşterea productivităţii şi prestarea serviciilor publice sunt legate de guvernanţă şi de calitatea instituţiilor.
Principalele probleme identificate de Banca Mondială:
- Rata sărăciei rămâne cea mai ridicată din Uniunea Europeană
- Inegalitatea rămâne ridicată
- Deficit de angajaţi calificaţi şi fricţiuni pe piaţa muncii
- Îmbătrânirea populaţiei
- Instituţii insuficient dezvoltate
- Un sector financiar insuficient dezvoltat
- Un mediu de afaceri sprijinit insuficient.
Migraţia, caracteristicile de bază ale pieţei muncii şi deficitele de competenţe afectează cantitatea, calitatea şi productivitatea forţei de muncă.
„Întrucât românii care emigrează sunt de obicei mai tineri şi cu un nivel de educaţie mai ridicat decât populaţia rămasă, societatea românească îmbătrâneşte şi suferă de pe urma unuia dintre cele mai grave exoduri de creiere din întreaga lume.“
10 Comentarii
Pai Johanis a zis ca suntem pe drumul cel bun,tocmai am cumpărat 32 avioane,avem bani și pentru întreținerea lor care e o suma modica,nu avem datorii ca Tara ,alea sunt un fleac,nu avem analfabeți,numai o mică parte a po****ției avem forța de munca calificata ,bengalezi,ciuciunghezi ,somalezi și alte nații,doar vezi Bringo ce bine merge,pădurile nu… Citeste mai departe
La PIBu de-acum sînt băgate și datoriile?
S-a pus la socoată faptul că românii sînt pe primul loc la proprietarii de locuințe?
Banca Mondiala nu stie ce vorbeste. Cum sa fie saracie cand o garsoniera in Manastur e 750000 euro? Mai scump decat in Torino sau pe malul marii la 100 km sud-vest de Barcelona.
Jumari la 190 lei kilul inseamna saracie?
astea sunt efectele coruptiei
Cum altfel ar putea sa fie daca guvernantii doar isi baga in buzunarele proprii? E normal sa fie asa economia si sa plecam toti. Cine sa mai vrea sa traiasca intr-o tara in care nu se face nimic? Nu departe ma uit la primaria de care apartin. Are acelasi primar de 25 de ani. Nu au facut nimic, nu au tras apa, canal, gaz...nici macar asfalt in toate… Citeste mai departe
@Angi: exista sisteme offgrid nu trebuie sa fii dependent de primarie sa iti rezolve utilitatiile... nu mai e la moda sa ai gaz si apa, iti pui panouri FV si sapi fantana :) plus iti iei masina SUV sa poti merge offroad daca nu ai asfalt in sat. Nu e vina primariei ca nu ai asfalt, exista elicopter
@ : Ori vrei sa fii ironic ori n-ai inteles. Sper, pt. binele tau, sa fii din prima categorie.
@Angi: Tare as vrea sa fie cat mai multi concetateni cu gandirea ta. Nu deznadajdui. Mai sunt cativa ramasi, oameni simpli fara nicio apartenenta la vreun partid sau ONG, care doar prin exemplul lor de comportament exemplar incearca sa schimbe macar un pic in bine tara asta. Desi, in zilele noastre, devine tot mai greu sa gasesti oameni de bine.
imposibil!!!, golf4 tocmai a spus ca duduie economia, iar ciolacu a cumparat tot ce a vrut si nici macar nu avea 50 de bulioane in buzunar :))))))