Ratele românilor ar putea crește considerabil în perioada următoare
Ratele la creditele în euro ar putea crește din nou. Oficialii Comisiei Europene au declarat că dobânda de politică monetară trebuie crescută pentru a tempera inflația. Dezideratul este ca inflația în zona euro să ajungă la 2%.
În ultimul an, ratele românilor în euro au crescut considerabil. Pentru un credit ipotecar de 50.000 euro luat pe o perioada de 30 de ani, de exemplu, rata a crescut cu peste 100 de euro, deci peste 500 de lei. Ratele românilor ar putea crește din nou în perioada următoare.
Dezideratul este ca inflația în zona euro să ajungă la 2%. Momentan a scăzut la 6,1%, însă, spun oficiali ai Comisiei Europene, trebuie în continuare crescută dobânda de politică monetară pentru a o tempera.
În ultimele 12 luni, BCE a majorat dobânda de politică monetară cu 375 de puncte de bază, până la 3,25%, pentru a combate creșterea accelerată a prețurilor.
Iar asta nu este tot. Instituția de la Frankfurt s-a angajat pentru o nouă majorare cu alte 25 de puncte de bază la următoarea ședință de politică monetară din 15 iunie.
Chiar Președintele Băncii Centrale Europene a declarat că ratele ar trebui crescute din nou „la niveluri suficient de restrictive” pentru a reduce inflația la ținta de 2% a BCE și că „vor fi menținute la acele niveluri atât timp cât este necesar".
8 Comentarii
2% ce glume au ăștia. :))))
Nu se vor mai putea plăti rate în curând. Asta e realitatea.
In UE lumea are rate cu dobanda variabila. Mai rau va fi in Sua unde toti si-au refinantat ratele la dobanda fixa de 3% in 2020-2022. Banca va trebui sa plateasca dobanzi mai mari la depozite decat cata dobanda primeste la rate. Asta fiindca au pariat la caritasul guvernului ca dobanda va fi mica timp de 15 ani. Va fi o criza mai mare decat in februarie… Citeste mai departe
Voi credeti ca taranii care citesc aici stiu ce sunt punctele de baza?
De aia arunca cu zeci de miliarde de euro subventii, ca vor sa scada inflatia? Sau zic sa prosteasca lumea, dar de fapt vor sa mareasca inflatia.
E un pic incorect articolul, probabil tradus din presa straina. Euro e euro, iar rata de schimb euro contra euro va fi mereu 1 la 1. In Strasburg de exemplu toate ratele sunt egale. Problema e de la paritatea euro cu leul, ca nici o banca romaneasca nu are cursul euro pe leu egal cu vreo alta banca. De aici si ratele diferite, functie de la ce banca… Citeste mai departe
@nelu v.: Lasa-te de baut, Nelule! Cand bei prea mult te apuci sa scrii comentarii incoerente pe Stiri de Cluj. Nu se intelege nimic din ele.
@nelu v.: Fmm de idiot! Nu te potolesti. Esti exe sau ruda cu exe? Doar ala posta de-am ****a cu bmwurile lui la toate articolele. Pica-ti-ar degetele sa nu mai poti tasta, in plm de dobitoc :)))
@v: E var primar, dar nu e ruda cu mine ca n-are bmw.