Vineri 22 Noiembrie

Reinventarea combinatului Carbochim: de la hale peste care timpul și-a pus amprenta, la spații moderne și tehnologii care fac mai ușoară munca angajaților


Cluj-Napoca este orașul cu cea mai dinamică dezvoltare și s-a consacrat în ultimii ani drept hub IT și de inovație și loc preferat pentru locuire și distracție. Se vorbește însă mai puțin despre ce are orașul de oferit din punct de vedere industrial, deși evoluțiile recente sunt interesante și deschid noi perspective pe acest front. Poate cel mai reprezentativ exemplu este fabrica Carbochim, cel mai mare producător de abrazive profesionale din România, despre care merită să povestim cum a evoluat în ultimul timp, mai ales că, recent, a aniversat 75 de ani de activitate neîntreruptă. Iar în ultimii doi ani, fabrica a trecut printr-un proces de transformare profundă, care a presupus investiții de 5 milioane de euro.

În primul rând, a avut loc relocarea de pe platforma 1 Mai, din cauză că fabrica nu mai utiliza decât 30% din suprafața de 14 hectare, iar modernizarea er fi fost dificilă în fosta locație, halele fiind prea mari, consumatoare de resurse și în mijlocul orașului. Astăzi, echipa de aproximativ 160 de oameni, majoritatea cu vechime, condusă de Viorel Popoviciu, el însuși un membru de cursă lungă al Carbochim, lucrează în hale noi-nouțe. Secțiile de corpuri abrazive cu liant ceramic și corpuri abrazive cu liant organic și discuri de debitat, dar și birourile administrative s-au mutat în Bulevardul Muncii, în timp ce secția de abrazivi pe suport funcționează în strada Orăștiei. 

1.jpeg

În ambele locații au fost instalate utilaje moderne, performante, precum cuptoare pentru uscare și ardere automatizate, mult mai eficiente din punct de vedere al productivității, cu un consum de energie cu 50% mai mic, instalații de dozare automată a granulelor abrazive și o presă de 300 de tone, care înlocuiește patru prese vechi de peste 50 ani. 

2.jpeg


3.jpeg

Se cuvine menționat că relocarea și modernizarea s-au făcut fără întreruperea activității.
Diferența dintre spațiile vechi și cele noi este limpede și am adunat imagini de odinioară și din prezent care stau mărturie transformării radicale a Carbochim.

4.jpeg

De la hale întunecoase și reci, la lumină naturală, temperatură și umiditate controlate

Dacă pe vremuri angajații lucrau în spații întunecoase și reci, cu utilaje depășite, a căror mânuire presupunea efort fizic intens, astăzi, noile hale beneficiază de lumină naturală, de temperatură și umiditate controlate, iar utilajele noi sunt automatizate sau semiautomatizate, ceea ce simplifică munca angajaților, reducând considerabil efortul fizic.

5.jpeg

Oamenii spun că sunt mulțumiți de confortul pe care-l oferă noul sediu și se bucură că acum pot lucra laolaltă în noile spații, mai mari și mai aerisite, și nu răsfirați prin secții ca înainte.

6.jpeg

„Mutarea este benefică din toate punctele de vedere. Oamenii apreciază noile condiții de muncă pentru că este un mediu mai sănătos și mai agreabil. Se știe că lumina naturală este esențială pentru sănătate și bunăstare, iar în noua locație beneficiem din plin de ea. În plus, înainte, în unele secții temperaturile erau scăzute, dar nu mai este cazul astăzi, pentru că în medie temperaturile sunt de 20 de grade. Din punct de vedere al businessului, tot contextul a fost resetat, fluxurile tehnologice optimizate, astfel că ne așteptăm la o activitate superioară, îmbunătățită clar la nivel de condiții, dar și ca rezultate obținute”, ne-a spus directorul Viorel Popoviciu.

7.jpeg

Transformarea Carbochim se vede și de afară. Pe măsură ce te apropii de noul sediu strălucesc în lumină panourile fotovoltaice montate pe clădire, care generează o putere instalată de 375 MW și o economie de energie de 18%.

FINAL.jpeg

Planurile de viitor ale companiei includ continuarea investițiilor, care se estimează că vor genera  o creștere cu 20% a afacerii în următorii 3 ani, până la peste 9 milioane de euro, și o creștere cu 50% a profitului.

Comentarii Facebook