Miercuri 4 Decembrie

RIVUS, închiriat deja peste 50%. Ce branduri s-au anunțat deja în noul centru de lifestyle al Clujului și ce urmează



RIVUS, proiectul de regenerare urbană dezvoltat de grupul IULIUS pe fosta platformă industrială Carbochim din Cluj-Napoca, se află în prezent în faza de obținere a autorizației de construire și, în paralel, se derulează procesul de închiriere a suprafețelor de retail. Reprezentanții grupului au declarat că, până în acest moment, pentru aproximativ 50% din spațiile disponibile au fost agreate deja parteneriate. Cu o investiție de peste 500 de milioane de euro, realizată de IULIUS și Atterbury Europe, RIVUS vizează regenerarea unui teren industrial de 14 hectare în zona de nord a orașului, având ca principal obiectiv crearea unui proiect mixt, cu o diversitate funcțională fără precedent pentru regiune.

,,În prezent, ne aflăm în procesul de obținere a autorizației de construire, esențială pentru demararea lucrărilor de edificare, care estimăm că vor începe în prima jumătate a anului 2025. Din perspectiva noastră, lucrările au început deja, și asta pentru că am finalizat demersurile de demolare, proces care s-a realizat în baza unor autorizații care s-au obținut după un proces independent de cel aferent obținerii PUZ-ului, dar și pentru că avem în desfășurare lucrările de conservare la una dintre clădirile cu valoare ambientală pe care le vom reintegra în noul proiect. Mă refer la clădirea administrativă, cea cu fațade din cărămidă roșie, simbol pentru fosta platformă Carbochim, care va fi transformată într-o cladire cu functiuni de birourui si servicii. Cea de-a doua clădire industrială păstrată și conservată este o hală industrială, care va găzdui un centru de arte performative”, a explicat Sorin Guttman, managerul proiectului RIVUS.

Prioiectul va include cea mai mare suprafață de retail din țară, cu peste 145.000 mp de spații închiriabile, dintre care 125.000 mp vor fi dedicați mall-ului. Proiectul va fi un lifestyle center inovativ, combinând zone de retail, birouri, cultură, divertisment, spații verzi și soluții de mobilitate urbană. Printre atracțiile deja anunțate se numără Jumbo, care va deschide un magazin pe o suprafață de 8.000 mp, și Hype by Kiddo, un concept de entertainment în premieră pentru Cluj, ce va include trambuline, trasee de escaladă, obstacole și zone de aventură suspendate, alături de jocuri arcade și labirinturi de tobogane.

RIVUS va aduce și branduri premium de fashion, anunțat fiind Patrizia Pepe,  brand italian luxury, iar reprezentanții grupului spun că surprizele vor fi numeroase, pe toate segmentele. Din datele comunicate, proiectul va include și o librărie concept, pe două niveluri, cu un design spectaculos și un format interactiv, prima de acest tip din regiune. În premieră , vor fi aduse în Cluj un Open-Air Cinema și experiențe cinematografice cu cele mai înalte tehnologii, care vor atrage iubitorii de film din întreaga zonă. Mai mult, centrul va oferi un mix culinar cu specific internațional, cu peste 30 de cafenele și restaurante-concept ce vor include preparate din diverse colțuri ale lumii – libaneze, grecești, vegane, italienești, românești, mediteraneene, asiatice și americane.

În total, vor fi peste 400 de locații, care aflăm că includ magazine, servicii necesare zilnic, facilități sportive, spații de joacă, centre medicale, destinații culturale și educaționale, dar și mari ancore, așteptate în Cluj, cu profil dedicat familiilor și home & deco.

În premieră în România pentru un proiect real-estate, RIVUS va găzdui și o sală de spectacole și un centru de arte performative, dedicat creativității locale și proiectelor independente de teatru, stand-up, concerte și alte evenimente culturale. Însă, poate cea mai atrăgătoare latură a proiectului este parcul amplasat în cadrul proiectului, care va deveni una dintre cele mai apreciate atracții, oferind multiple facilități pentru locuitorii și vizitatorii Clujului.

,,Vom avea o grădină urbană cu o suprafață de 5,2 hectare. Aceasta se va contura ca o nouă funcțiune de relaxare și recreere în Cluj-Napoca. Acest proiect completează facilitățile existente din zonă și se va axa pe sustenabilitate. RIVUS Gardens se va conecta cu Parcul Armătura și Parcul Feroviarilor, extinzând rețeaua de spații verzi din zonă și oferind oportunități variate pentru activități recreative. În prezent, în pepiniera de la USAMV Cluj se aclimatizează peste 600 de arbori de mari dimensiuni, precum platani, tei și ginkgo biloba, aduși din Spania și Italia, care așteaptă momentul în care vor putea fi replantați în noul proiect RIVUS. Pe lângă aceștia, se vor planta mai mult de 100.000 de plante decorative de diverse dimensiuni și vor fi integrați circa 70 de arbori maturi pe care i-am recuperat de pe fosta platformă industrială Carbochim. Prin această inițiativă, ne angajăm să transformăm zona într-un adevărat cadru natural pentru comunitate”, a mai adăugat Sorin Guttman, managerul proiectului de regenerare urbană.

RIVUS se prezintă astfel ca un proiect de amploare, cu un impact semnificativ asupra regiunii, combinând inovația, diversitatea funcțională și un angajament puternic față de comunitate și sustenabilitate. În acest sens, demersul pornește de la dezvoltarea de clădiri nZEB, designul care pune în valoare și asigură o conexiune cu râul Someș, folosirea unor materiale naturale, conceptul arhitectural care permite un grad cât mai mare de lumină naturală în interior, dar și eficient energetic, investiții majore în mobilitate și conectivitate (un pod rutier și două poduri pietonale peste Someș, piste de bicicletă, străzi perimetrale modernizate, spații publice amenajate etc.), care favorizează transportul prietenos cu mediul și integrarea zonei ca parte activă a orașului, până la alei permeabile, amenajări cu scopul de a susține biodiversitatea zonei, analiza curenților de aer, pentru optimizarea consumului de resurse și producția de energie din surse regenerabile.

 

 02 (4).jpg

Comentarii Facebook