România a înregistrat cea mai mare cădere economică din ultimii 24 de ani. Cu cât a scăzut produsul intern brut
Institutul Național de Statistică a anunțat vineri dimineață că economia României a căzut în trimestrul II din acest an cu 12,3%, față de primul trimestru, și cu 10,5 față de aceeași perioadă din 2019.
Aceasta este cea mai mare contracție economică din ultimii 24 de ani, pe fondul pandemiei de coronavirus. Cut acestea, fiind primul trimestru de scădere, economia nu este considerată că a intrat în recesiune.
Astfel, potrivit datelor INS, produsul intern brut în trimestrul 2020 a fost, în termeni reali, mai mic cu 12,3%, comparativ cu trimestrul I din 2020.
Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, produsul intern brut a înregistrat, în trimestrul II 2020, o scădere cu 10,5% atât pe seria brută cât şi pe seria ajustată sezonier.
În semestrul I 2020, produsul intern brut a scăzut, comparativ cu semestrul I 2019, cu 4,7%, pe seria brută şi cu 3,9% pe seria ajustată sezonier.
”Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă. Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei”, explică INS.
Analistul economic Adrian Negrescu a spus că ”Ministrul Finanţelor a anunţat aseară că şi Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a revizuit estimările referitoare la evoluţia economiei în acest an, astfel că în prezent instituţia estimează o contracţie în creştere la 3,8%, faţă de 1,8% anterior.
Conform previziunilor economice din vara acestui an, publicate de Comisia Europeană, PIB-ul României va înregistra o scădere semnificativă, de 6%, în 2020, un nivel similar cu cel previzionat în mai de Executivul comunitar. Pentru 2021, CE estimează un avans al PIB-ului României de 4%, faţă de o creştere de 4,2% prognozată în mai.
Însă, Florin Cîțu anunța ieri că deficitul bugetar este estimat să crească în acest an de la 6,7 la 8,6% din PIB.
”În România, deficitul față de deficitul estimat crește cu 5 puncte procentuale. În Europa, media este de 7,7 puncte procentuale. Cele mai recente prognoze indică o înrăutățire suplimentară a deficitelor bugetare, mai ales în zona euro. Franța, de la 10, la 11,4%, Italia de la 11,1 la 11,6%. Economiile din UE scad cu procente între -7 și -8,7. În toată Europa deficitele mai mari se datorează în principal scăderii veniturile. În acelaşi timp, România a pornit cu un handicap, venind cu un spaţiul fiscal limitat, după ce deficitul a fost de peste 4 %, dar acesta este dezmăţul făcut de PSD în ultimii ani”.
18 Comentarii
Pentru ca Boc!!!
@Eliseanu: De la 25% TVA. Apoi dupa ce ne-am scapat de Guvernele napasta, Boc1,2,3 si poate mai urmau daca unii nu erau mai dibaci, ca la Cluj de fraieri sa-l aleaga de 5 ori, preturile au ramas . Ce vorbim? A fost cea mai mare nenorocire pe tara asta.
Ce recesiune? Preturile apartamentelor la Cluj sunt la cer.
@Coco: Mai vedem si preturile locuintelor prin martie anul viitor. Cei care si-au amânat plata ratelor o sa trebuiască sa le plateasca, si o sa fie vreo 2 milioane de concediați pe atunci.
@Vasile: sper sa ai dreptate...
@Coco: Economia nu speculantii imobiliari. Oricum banii erau si inainte calculati la consum, majoritari bani veniti de afara investiti in bunuri cumparate. Economia reala a fost varza. Acum si aia a disparut, ca nu se mai prea trimit bani. Iar apartamentele o sa scada rapid, dupa cum se arata, pandemia mai tine mult si bine, cursurile facultatilor vor… Citeste mai departe
Performanțele lui Werner si ale guvernului lui liberal:
1. Au împrumutat în numele țării 20 mld euro de când sunt la guvernare, 13 mld euro in perioada martie-iulie.
Banii s-au dus în primul rând la ajutorarea multinationalelor străine, apoi la pensiile speciale, si apoi la pensiile normale si la salariile bugetarilor. Plus șomajul tehnic si… Citeste mai departe
@Vasile: la imprumutat bani nu ai voi e sa comentezi, psd-isti au depasit orice limita. La celelalte poti baga cat poti, imcompetenti la greu
@dad: Nici vorbă.
De cand au venit la guvernare, liberalii au facut plati aiurea ca sa aiba Romania deficit de 4% in loc de maxim 3% in 2019. Au tras tare până la sfârșitul anului ca sa ajunga la 4% (plata avans la echipamente militare vechi, de exemplu).
De cand is la guvernare, au împrumutat mai mult decât Psd-ul in 3 ani.
Psd-ul a împrumutat… Citeste mai departe
@Vasile: No hai sa-ti pun o intrebare simpla, care-ti va pune mintea de bugetar/pensionar la contributie. Ce productie/ profit aduc bugetarii si pensionarii tarii? Daca nu ajuti mediul privat, din ce bani traieste tara? E usor sa comentezi.. ce sa zic. Fiecare dupa propriul interes! Vezi ca in Romanica mai sunt si oameni care lucreaza la privat, nu… Citeste mai departe