România are cel mai mic procent de tineri care muncesc pe durata studiilor. Sub 1% se integrează pe piața muncii
România, la coada topului european al tinerilor care lucrează în timpul studiilor. Este concluzia celui mai recent sondaj al Oficiului European de Statistică. La polul opus se află țările din vestul Europei, mai exact, Țările de Jos, Germania sau Danemarca, cu o mult mai bună integrare a tinerilor care studiază pe piața muncii.
Anul trecut, la nivelul Uniunii Europene, 23% dintre tinerii cu 15 și 29 de ani lucrau pe timpul studiilor, iar 3% se aflau în căutarea unui loc de muncă, potrivit datelor publicate de Eurostat. De asemenea, la nivelul statelor membre UE, numărul cel mai ridicat de studenți și stagiari integrați deja pe piața muncii anul trecut a fost înregistrat în Țările de Jos, Danemarca și Germania. La capătul clasamentului, se află Ungaria, Bulgaria, Slovacia și România.
Totodată, conform datelor transmise anul trecut, cea mai ridicată pondere a studenților și stagiarilor, la aceeași categorie de vârstă, 15-29 de ani, nu lucrau dar își căutau un loc de muncă pe perioada studiilor s-a înregistrat în Suedia, Finlanda și Țările de Jos, iar cea mai scăzută pondere, sub 1%, s-a înregistrat în România, Croația și Cehia. În unele țări din Uniunea Europeană tinerii încep să muncească part-time, în weekend sau slujbe pentru studenți încă de când se află în sistemul de educație formal, astfel încât să se poată adapta cât mai ușor în postura de angajați, scrie Observator.
1 Comentariu
Vina o au părinții ce îi țin cu bani, fac sacrificii că pruncii sa stea prin restaurante și cluburi. In multe tari lucrează de la 18 ani.Aici toți vor job in care sa nu muncești și să faci bani.