România nu mai adoptă euro în 2015. Care ar putea fi următorul termen
Aderarea României la euro în 2015 este dificilă pentru România. Noul guvern format după alegerile parlamentare din decembrie va urma să decidă dacă va fi menţinut sau nu calendarul de adoptare a monedei unice europene, declară economistului-şef al BNR, Valentin Lazea.
"Oficial, după alegerile parlamentare din decembrie, noul guvern va decide dacă să menţină sau nu calendarul curent de aderare în 2015. După mine, este dificil de menţinut această dată pentru că ar fi nevoie să se îndeplinească cumulativ trei condiţii: ar trebui să intrăm în mecanismul ERM 2 peste două luni, în ianuarie 2013 ar trebui să luăm în considerare doar perioada minimă de ERM, de doi ani, şi, în plus, ar însemna că banca centrală şi Comisia Europeană să accepte ca adoptarea euro pentru România să nu aibă loc la 1 ianuarie 2015, ci la mijlocul acelui an", a declarat Lazea la sfârşitul săptămânii, conform Realitatea.net.
Noul obiectiv de trecere la euro va fi, probabil, în anul 2019, susţin surse de pe piaţa financiara. Economia locală de mult a luat-o înaintea clasei politice pentru că peste 70% din împrumuturi sunt în moneda europeană, majoritatea preţurilor sunt calculate în euro, pornind de la telefonia mobilă, maşini sau case, iar acceptarea monedei unice ca monedă de tranzacţie ar fi mai uşoară pentru România, spre deosebire de Polonia, unde zlotul face legea.
1 Comentariu
Normal ca nu.Ar avea un impact psihologic prea mare,cand ai vedea ca castigi lunar 190-200 de euro si doar pentru piinea de zi ci zi platest 1 euro,de altele sa nici nu mai vorbim.Si ar mai pleca inca 2 mil de oameni din po****tia activa,si aasa s-ar da peste cap toata economia Romaniei.