Duminica 22 Decembrie

România se află printre cele mai ieftine țări din Uniunea Europeană, alături de Bulgaria și la polul opus față de Danemarca


Prețurile bunurilor și a serviciilor au variații semnificative la niveluyl Uniunii Europene, cele mai scumpe țări fiin Danemarca și Irlanda, ambele cu 40% peste media europeană, iar cele mai mici niveluri ale prețurilor fiind înregistrate în România și în Bulgaria, cu 44% sub medie, arată Erostat.   

Indicele prețurilor din România se află la un nivel apropiat de cel din Polonia, aflată la un nivel de 40% sub media UE , și din Serbia, țără non-UE în care prețurile se află tot la 40% sub media Uniunii Europene

La polul opus se afl Luxembourg (132%), Suedia (128%), unde bunurile și serviciile au prețuri mult peste media aeuropeană. Cele mai mari diferențe au fost observate la hoteluri și restaurante, unde prețurile din țările scumpe sunt de peste 3 ori mai mari decât în țările ieftine.

Cele mai mari diferenţe au fost observate la hoteluri şi restaurante, unde preţurile din ţările scumpe sunt de peste 3 ori mai mari decât în ţările ieftine. Astfel, preţurile variază de la 46% din media UE în Bulgaria, 54% din medie în România şi 62% în Ungaria, la 155% în Danemarca şi 137% în Suedia.

Pe locul doi în topul diferenţelor se află alcoolul şi ţigările, cele mai ieftine fiind în Bulgaria (64% din media UE), Polonia (72%) şi Ungaria (79%), iar cele mai scumpe în Irlanda (205%), Finlanda (173%), Suedia (136%) şi Danemarca şi Franţa (134%). Diferenţele mari la preţurile acestor produse vin de obicei din nivelul diferit de taxe aplicat de la ţară la ţară.

Cea mai ieftină mâncare și cele mai ieftine băuturi fără alcool se găsesc în România

Cea mai ieftină mâncare şi băuturi non-alcoolice se găsesc în România, unde preţurile sunt la 69% din media UE, urmată de Polonia (72%). În schimb, cele mai scumpe produse de acest tip sunt în Luxembourg (125% faţă de medie), Danemarca (120%) şi Irlanda (119%). În ceea ce priveşte îmbrăcămintea, preţurile nu diferă prea mult de la o ţară la alta, variind de la 76% din media UE în Bulgaria la 134% în Danemarca.


Comentarii Facebook