România se confruntă cu un deficit de forță de muncă. Ce meserii se caută cel mai mult
România se confruntă cu un deficit mare de forță calificată de muncă în această perioadă, fiind situată pe locul al treilea în lume, după Japonia și Taiwan, conform unui studiu internațional.
Astfel, aproximativ 72% dintre companiile din ţară au dificultăţi la ocuparea posturilor vacante, iar cel mai greu de găsit sunt muncitorii, inginerii, şoferii şi personalul din vânzări.
E mare nevoie de muncitori calificaţi şi necalificaţi în zona marilor oraşe, de absolvenţi de facultate care ştiu bine limbi străine şi de IT-işti. Cei din urmă pot obţine între 700-1500 de euro, dacă n-au niciun fel de experienţă, şi până la 3000 de euro, dacă sunt specialişti seniori. Sunt însă greu de găsit. Resursă rară sunt şi muncitorii în depozitare şi producţie, potrivit TVR.ro.
De asemenea, anul trecut, pentru aceste categorii de angajaţi salariile s-au majorat cu 12 până la 16%, iar avansul va continua anul acesta.
Alte profesii foarte căutate în țară sunt sudorii, strungarii şi frezorii, pentru care salariile sunt de 1500 - 2000 de lei.
Cei din industria auto au oferte pentru locuri de muncă în vestul şi în nordul ţării şi, dacă au anumite specializări foarte căutate, pot obţine salarii şi de 5.000-6.000 de lei.
1 Comentariu
Asa-i cand pompeza banca bani in economie.
Creste consumul,cererea de produse, serviciile si oamenii care sa le asigure.
Cand opresc aia "robinetul" se opreste tot. Remember 2007/2008.