Vineri 20 Septembrie

România se menține pe locul al treilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe noi, dar Clujul rămâne cel mai scump oraș!


România se menține pe locul al treilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe noi, însă Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș, atât pentru cumpărători, cât și pentru chiriași.

România se menține pe locul al treilea în topul țărilor europene cu cele mai ieftine locuințe noi, după Bosnia și Herțegovina și Grecia, cu un preț mediu de 1.504 EUR/mp în 2023, în ușoară creștere de la 1.461 EUR/mp în 2022, conform studiului Deloitte Property Index 2024, realizat pe baza datelor din principalele orașe din 24 de țări. 

La rândul său, Austria rămâne țara cu cele mai scumpe locuințe, cu 4.920 EUR/mp în 2023, urmată de Germania (4.700 EUR/mp), Franța (4.538 EUR/mp), însă în toate aceste țări prețurile sunt în scădere față de 2022. Per ansamblu, 15 din cele 24 de țări analizate au înregistrat creșteri ale prețurilor medii pentru locuințele noi, cele mai importante fiind în Ungaria (+13,3%) și Polonia (+12,2%), iar scăderi notabile au fost consemnate în Italia (-10,7%), Danemarca (-3,8%), Norvegia (-3,5%) și Marea Britanie (-3,3%).

 În România, cel mai scump oraș dintre cele analizate este Cluj-Napoca, cu o chirie medie lunară de 9,7 EUR/mp, urmat de București, unde chiriașii plătesc în medie 9,2 EUR/mp pe lună, ambele în creștere față de anul anterior.

„Prețurile și chiriile pentru locuințele din România au fost influențate, în 2023, și de scăderea numărului de tranzacții pe piața imobiliară rezidențială, cu aproximativ 10% față de anul anterior, dar și de încetinirea activității de construcții de locuințe, cu aproape 6%. Așadar, este nevoie de stimularea activității pe această piață, pentru a crește oferta și, astfel, a răspunde cererii tot mai ridicate care se manifestă în prezent, dar și pe termen mediu și lung”, a declarat Marius Vasilescu, Partener Consultanță Financiară, Deloitte România.

Comentarii Facebook