Miercuri 30 Octombrie

România va avea cel mai scump curent din Europa. Vezi când se va înregistra recordul


România va înregistra un nou record al prețului orar în piața spot. Pentru energia livrată luni seară s-a sărit deja pragul de 700 de euro/MWh, iar socotind prețul mediu orar al zilei, România are cel mai mare preț din Europa, din nou.

Energia ce va fi livrată luni, 15 iulie,  în intervalele orare 20 și 21 ale zilei, atunci când nu există energie din surse fotovoltiace și se înregistrează vârful de consum de seară, s-a tranzacționat duminică pe piața pentru ziua următoare (PZU), la prețuri de peste 3.500 de lei/MWh.

Cel mai mare preț orar este întregistrat la ora 21.00, când s-a ajuns la uluitorul nivel de 3.551 de lei/MWh, adică 714 de euro/MWh. Este cel mai mare preț orar din acest an din România (cel puțin) iar acesta este al patrulea record consecutiv. Precedentul fost atins pentru energia spot cu livrare în 12 iulie, iar celelalte tot în această lună, informează economica.net.

În cele mai multe cazuri, prețul crește foarte mult în orele de seară, iar, în intervalul orar în care s-a înregistrat acest record de preț, prin mecanismul de cuplare importam energie electrică atât din Ungaria, la o putere de 152 MW, cât și din Bulgaria, la 1.588 MW – singurele piețe din mecanismul de cuplare cu care avem conexiune fizică. Situația este identică cu cea din ultimele zile, de fapt, cu mențiunea că în orele de seară cu acest preț mare, volumele tranzacționate au fost destul de mari.

pzu-15-iulie.jpg

România va înregistra cel mai mare preț din Europa

Spre deosebire de situația din zilele trecute, de această dată mâine prețul energiei tranzacționate pe piața pentru ziua următoare este cel mai mare din Europa (preț mediu al zilei de 207 euro/MWh). Nu se mai repetă astfel situația în care cel mai mare preț era în Ungaria, iar noi și vecinii bulgari avem același preț. Iată grafic situația de astăzi, 15 iulie:

pret-spot-europa-15-iulie.jpg

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre situație pe pagina sa de Facebook. El a afirmat că românii sunt protejați de creșterile prețurilor la energia electrică și gaz, prin plafonarea tarifelor. 

Consumatorii români sunt în continuare protejați de creșterile prețurilor energiei prin plafonarea tarifelor la electricitate și gaz. Prin măsura luată în timpul guvernării liberale, consumatorii români au fost protejați de șantajul energetic al Rusiei. Este de înțeles de ce unii sunt supărați pe plafonarea tarifelor și pe energia regenerabilă, promițând marea cu sarea pentru alegerile prezidențiale. Accept multe, dar nu accept minciuna.

Minciuna este că diferența dintre prețurile producătorilor și prețurile plafonate (cele plătite de români și confirmate de eurostat ca fiind printre cele mai mici din UE) este suportată din buzunarele oamenilor. Nimic mai fals! Și spun asta clar și răspicat. Toți producătorii și traderii, cu cât vând mai scump, cu atât sunt mai mult impozitați de stat. Iar prețul din facturi tot nu se mărește.

Toate tranzacțiile efectuate pe piețele de energie electrică (inclusiv PZU și PE), în care prețul de vânzare al producătorilor este mai mare de 400 lei/MWh, sunt supuse supraimpozitării prin contribuția la Fondul pentru Tranziție Energetică. Deci, în lumea reală și cea fără de minciuni, banii pentru compensarea facturilor provin din Fondul pentru Tranziție Energetică. Acest Fond este alimentat din banii proveniți din supra-taxarea producătorilor și traderilor.

Aveam două variante:

să lăsăm producătorii și traderii să vândă cu ce preț vor, fiind piață liberă, și să își crească profiturile pe seama românilor;

să lăsăm producătorii și traderii să vândă cu ce preț vor, fiind piață liberă, iar profiturile exagerate să fie colectate la bugetul de stat și să se reîntoarcă la români, prin compensarea facturilor.

Este cam ca la Radio Erevan zilele acestea: nu s-a luat de la români, ci de la producători și traderi. Nu s-a băgat în buzunarul băieților deștepți, ci s-a colectat și s-a băgat în bugetul de stat și în buzunarele românilor.

Statul a colectat cu peste 20 miliarde lei de la companiile din energie mai mult decât a decontat pentru facturi. Din fericire pentru România si din păcate pentru adversarii ei, din afară și din interior, sunt încă suficient de mulți oameni inteligenți în țara asta, care se uită la cifre și la argumente și nu se lasă păcăliți de populismul extremist.

Iar pe măsură ce investițiile fără precendent pe care am reușit să le finanțăm în ultimul an se vor realiza, inclusiv în capacități de stocare, România va avea și strategie energetică națională (prima după 15 ani), și un sistem energetic sigur, cu prețuri corecte și emisii reduse de CO2 pentru un aer curat. Continuăm. Înainte, împreună”, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook. 

Ministrul Energiei a explicat și care sunt principalii factori care au dus la creșterea prețurilor:  nu avem producţie din vânt, producția hidro este sub nivelul normal din cauza lipsei apei, unele grupuri mari din zonă au fost oprite, consumul de energie este crescut ca urmare a caniculei, cuplarea prin PZU cu piețele occidentale nu funcționează – „interconexiunea Austria-Ungaria care este folosită la maximum, conform datelor de pe Entso-e, iar la noi ajunge prea puţină energie ieftină din vest, mare parte rămânând în Ungaria”.


Comentarii Facebook