Românii afectați direct de războiul economic cu Rusia. Un economist clujean spune ce trebuie să facem cu acest „cocktail nefericit”- pandemie și război
Războiul din Ucraina va avea urmări fatale și asupra economiei mondiale. Nu va face o excepție nici România. Economia României va avea de suferit de pe urma războiului economic dintre Uniunea Europeană şi Rusia, însă există şi soluţii pentru a contracara acest lucru.
Războiul clasic dintre Rusia şi Ucraina este dublat de un război economic, între Putin şi cea mai mare parte a lumii. Profesor la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Liviu Deceanu spune că România va fi direct afectată, notează adevarul.ro.
„Din păcate, expunerea României este considerabilă. Chiar dacă este membru UE şi NATO, proximitatea faţă de zona de conflict a ţării noastre ne va spori riscul de ţară, investitorii devenind mult mai prudenţi, iar noi creşteri de preţuri sunt inevitabile, pornind de la evoluţia preţurilor la gaze şi petrol. Comerţul va suferi şi el un declin, deficitele vor fi mai greu de susţinut, iar cheltuielile bugetare şi gradul de îndatorare vor creşte. De notat sunt şi unele aspecte pozitive - România nu este dependentă total de importul de gaz din Rusia, importăm de acolo până în 20%. Iar comerţul cu Rusia nu este unul extrem de important - aproximativ 3,5% din importurile României, respectiv 1,5-1,6% din exporturile realizate de ţara noastră”, explică Liviu Deceanu, pentru sursa citată.
Ce soluții avem după doi ani de pandemie cu un război la „hotarele” noastre
Liviu Deceanu explică principalele linii după care România ar trebui să se ghideze, pentru a face faţă provocărilor. „România trebuie să absoarbă miliardele de euro aferente PNRR cu o şi mai mare determinare, să facă eforturi pentru a exploata gazele proprii şi poate chiar a le exporta, să reducă disparităţile între diferitele regiuni şi să continue în mod accelerat investiţiile în infrastructură”, subliniază profesorul.
La nivel regional chiar european, există anumite riscuri economice. „Catastrofa la care suntem martori vine într-un moment oricum dificil - efectele economice majore ale pandemiei de coronavirus, inflaţia crescută, criza energetică, frecvenţa tot mai ridicată a actelor de dezinformare, populism. Războiul, adăugat în acest cocktail nefericit, are un caracter prociclic, cum obişnuim să spunem noi economiştii, adică adânceşte criza”, arată Deceanu.
„Până acum, investitorii au fost relativ imuni la riscurile geopolitice, iar activitatea economică se derula fără a integra mereu o astfel de analiză, dar lucrurile nu vor mai fi la fel, iar incertitudinea va eroda edificiul economic. Da, putem să contemplăm ideea unei crize economice, totul depinde de evoluţiile care vor urma - lucrurile se schimbă de la oră la oră”, a mai precizat profesorul pentru adevarul.ro.
18 Comentarii
Cu Ucraina suntem in razboi economic de mult ani, uitati-va la pretul pe megabyte: https://www.orange.ro/roaming/ucraina/
Suntem la începutul unei lupte crâncene, o luptă în care noi, cei
care-am stat şi la precedenta bătălie împreună, vom duce greul. Ştiu
că aşa va fi, dar asta nu mă sperie.
Când am început să spun despre COVID aveam apropiaţi - unii chiar din
familie - care-mi spuneau că exagerez. Pe net majorittea mă înjurau.
Aşa cum se întâmplă… Citeste mai departe
@ : te a efecat pandemia rau de tot...si continui vaz. Compari ce e la rusi cu ce e la noi?!? Compari ce restrictii am avut noi cu restul lumii, cand la noi a fost o labareala?!? Tu esti normal la cap, la minte la maduva spinarii, la rinichi, la orice?
E războiul lor ce dracu, au promis neutralitate, sa se tina de cuvânt, nu să tragă toată Europa în rahat după ei, ce vina avem noi, toți sunt cu gura mare dar după ce Rusia lansează câteva bombe nucleare sa vezi cum tac toți din gură. Nu vrei Ucraina în nato sau UE daca asta înseamnă război mondial, ne-am saturat de minciunile din tv și internet
@unualtu: Yooy, greu cu troleala...ai obosit si tu la "tiraspol". Si ce shit de neutralitate era aia cand erau sub sfera de influenta a moscovei?!?!? Ca la noi in anii 90 cu democratia originala a lui Iliescu.
Zici ca sunt minciuni dar vezi ca sunt minciiuni si pe partea ta a baricadei...
Dar oamenii batrini și bolnavi oare cum rezista sau care e scopul.Totul e ciudat ca la accea nu se gândește nimeni ii tine în teroare cui ii pasa
Are loc o uriașă intoxicare dirijata a media-tv pentru a provoca teama,teroare .Nu va mai uitați.Fiecare popor are karma lui pe care trebuie sa și-o rezolve.
@Alexx: Asa este, ca in pandemie, virusu nu exista, internati la ati nu erau, doar Tv urile ne minteau sa traim in frica...Imi si imaginez cum ziceau radioarile prin anii 40 ca ataca germanii sau rusii, mani****u ca sa le fie frica la oameni.....
Curios cind sa terminat cu covidul ca un pazal piesa care lipsea razboi
Bineînțeles că așa poți să-ți bați joc și sa împingi oameni în sărăcie cu o boală și război.
Bineînțeles că așa poți să-ți bați joc și sa împingi oameni în sărăcie cu o boală și război.
O singura problema cu "nedependenta". Catu a liberalizat piata, deci pretul il plateste cine da mai mult. Nu va fi gazul mai ieftin in Romaia decat in Germania sau Italia carw sunt dependente de rusi. Si ia ghici daca romanul poate plati cat un neamt pe incalzirea casei.
@ : In mare parte putem, ca avem suprafete mai mici la "pesterile" noastre
Plandemika si Razboiotnika - totul in regia "patronilor" de la Hollywood!
La omul sarac nici boii nu trag. Omul prost e sarac. Cam multi boi lenesi in Romanica,