Duminica 22 Decembrie

Românii afectați direct de războiul economic cu Rusia. Un economist clujean spune ce trebuie să facem cu acest „cocktail nefericit”- pandemie și război


Războiul din Ucraina va avea urmări fatale și asupra economiei mondiale. Nu va face o excepție nici România. Economia României va avea de suferit de pe urma războiului economic dintre Uniunea Europeană şi Rusia, însă există şi soluţii pentru a contracara acest lucru. 

Războiul clasic dintre Rusia şi Ucraina este dublat de un război economic, între Putin şi cea mai mare parte a lumii. Profesor la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Liviu Deceanu spune că România va fi direct afectată, notează adevarul.ro.

Din păcate, expunerea României este considerabilă. Chiar dacă este membru UE şi NATO, proximitatea faţă de zona de conflict a ţării noastre ne va spori riscul de ţară, investitorii devenind mult mai prudenţi, iar noi creşteri de preţuri sunt inevitabile, pornind de la evoluţia preţurilor la gaze şi petrol. Comerţul va suferi şi el un declin, deficitele vor fi mai greu de susţinut, iar cheltuielile bugetare şi gradul de îndatorare vor creşte. De notat sunt şi unele aspecte pozitive - România nu este dependentă total de importul de gaz din Rusia, importăm de acolo până în 20%. Iar comerţul cu Rusia nu este unul extrem de important - aproximativ 3,5% din importurile României, respectiv 1,5-1,6% din exporturile realizate de ţara noastră”, explică Liviu Deceanu, pentru sursa citată.

Ce soluții avem după doi ani de pandemie cu un război la „hotarele” noastre

Liviu Deceanu explică principalele linii după care România ar trebui să se ghideze, pentru a face faţă provocărilor. „România trebuie să absoarbă miliardele de euro aferente PNRR cu o şi mai mare determinare, să facă eforturi pentru a exploata gazele proprii şi poate chiar a le exporta, să reducă disparităţile între diferitele regiuni şi să continue în mod accelerat investiţiile în infrastructură”, subliniază profesorul.   

La nivel regional chiar european, există anumite riscuri economice. „Catastrofa la care suntem martori vine într-un moment oricum dificil - efectele economice majore ale pandemiei de coronavirus, inflaţia crescută, criza energetică, frecvenţa tot mai ridicată a actelor de dezinformare, populism. Războiul, adăugat în acest cocktail nefericit, are un caracter prociclic, cum obişnuim să spunem noi economiştii, adică adânceşte criza”, arată Deceanu.   

Până acum, investitorii au fost relativ imuni la riscurile geopolitice, iar activitatea economică se derula fără a integra mereu o astfel de analiză, dar lucrurile nu vor mai fi la fel, iar incertitudinea va eroda edificiul economic. Da, putem să contemplăm ideea unei crize economice, totul depinde de evoluţiile care vor urma - lucrurile se schimbă de la oră la oră”, a mai precizat profesorul pentru adevarul.ro.

Comentarii Facebook