Românii alocă mai puțini bani pentru concediul din 2022. Unii vor să rămână acasă din cauza inflației și creșterii generale a costurilor
Unul din doi angajați din România va pleca în concediu în acest an cu un buget mai mic sau în cel mai bun caz egal cu cel de anul trecut, din cauza inflației și a creșterii generale a costurilor de trai.
Românii reduc cu 50% bugetul alocat pentru concediul din 2022, iar unii dintre ei îşi propun să rămână acasă. Românii care merg anul acesta în concediu au bugete limitate. Potrivit unui sondaj, doar unul din trei români are la dispoziție aceeaşi sumă de bani pentru vacanţă, în timp ce 19% au redus bugetul chiar cu 30-50%. În contextul inflaţiei şi al creşterii generale a costurilor de trai, românii sunt nevoiţi să taie şi din bugetul alocat pentru vacanţele din acest an, scrie Antena 3.
„Dacă anul trecut, pandemia a influențat planurile de concediu ale românilor, în prezent, provocarea este dată de contextul economic, care pune presiune pe bugetele de vacanțe”, spune Ana Vișian, marketing manager la BestJobs.
Astfel, 31% dintre români au un buget similar cu cel din 2021, iar 19% au redus bugetul cu 30-50%. Restul de 41% dintre cei care au declarat că și-au făcut planuri pentru vacanță se așteaptă să cheltuie mai mult în acest an, iar 9% au de gând să rămână acasă și să nu cheltuie nimic.
Anul trecut, peste 22% dintre români spun că au plecat în destinații exotice, în timp ce 31% și-au organizat concediul pe teritoriul României. Doar 8% au plecat și în țară și în străinătate, iar 22% au stat acasă.
Situația din acest an este diferită, în ciuda îngrijorărilor economice și a blocajelor recente din aviație, dintre cei care și-au făcut planuri de concediu în această vară, aproape 45% au declarat că vor petrece zilele libere în afara țării, 36% vor face vacanța în țară, în timp ce peste 20% au ales să-și împartă concediul între destinații locale și străinătate.
În privința cazării, 51% dintre respondenți preferă hotelul sau pensiunea și 14% iau în calcul să-și petreacă vacanța într-un apartament închiriat în regim hotelier. Alții au găsit soluții prietenoase cu bugetul lor, cum ar fi să se cazeze la prieteni, rude sau cunoștințe (6%), să își plănuiască vacanța în zona unde au o proprietate personală (4%) sau să meargă cu cortul (3%).
3 Comentarii
Ma costa mai mult drumul decat cazarea. Dai pace, ma auto educ, cum ca , concediul e pentru oamenii slabi si io n-am nevoie de el. Oricum speranta de viata a scazut, nu mai apuc pensia in tara asta. Asa ca, multumesc "autoritatilor" romane pentru jecmaneala anuala si pentru concediul din curtea casei. Sper sa faceti cangrene toti , sa cadeti cu nanau… Citeste mai departe
@Angi: Du-te odata la 3 ani si stai 3-4 saptamani. Sa nu fie drumul mai scump decat dormitul.
Aiureli! E plin de țopârlani pe litoralul românesc,în Grecia,Bulgaria etc.