Duminica 24 Noiembrie

Românii aruncă uleiul folosit la chiuvetă, deși ar putea primi gratuit altul în loc. Cum trebuie să procedăm


Foarte mulți români aruncă uleiul ars la chiuvetă, în loc să îl recicleze. Uleiul folosit la prăjire este un mare poluator și tocmai din această cauză multe companii oferă la schimb ulei proaspăt, în caz că îl reciclăm. 

Uleiul uzat aruncat în chiuvetă poate să înfunde țevile și să producă defecțiuni în sistemele de epurare. Mai grav este că această cantitate ajunge în apă și în sol, unde râncezește, oprește regenerarea și face pământul nefertil.

În acest moment, există 127 de centre de colectare pentru ulei ars.

Din centrele de colectare, uleiul ars este dus la un alt centru, unde se face o pre-procesare, iar de aici este transportat către un operator industrial, care îl transformă în biocombustibil.

Din păcate, interesul e doar în zona privată și am văzut că de la an al an au apărut diverse servicii și alte lanțuri de retail au recurs la același mod de a colecta uleiul uzat, clientul poate să-l aducă la magazine și la schimb primește un ulei nou.

De la an la an, cifrele aproape s-au dublat, dacă în primul an, atunci când am lansat campania, am avut în jur de 160.000 litri colectați de la populație, în 2021 avem deja vreo 260.000 l colectați până acum” a spus Felician Cardos, manager environment lanț de magazine, conform Știrile ProTV.

Orice litru de ulei utilizat se transformă în 900 de ml de biocombustibil, un înlocuitor nepoluant al combustibilului fosil. 

Uleiul alimentar ars a ajuns să fie mai valoros decât cel natural. Și asta pentru c este o cerere uriașă la nivel mondial pentru producerea de bio-combustibil.

Unde putem colecta ulei uzat în Cluj?

Din fericire, deși lucrurile, da, se mișcă încet, am început să avem și noi soluții eficiente la problemele de mediu. MOL România a inițiat încă din anul 2012 un program de colectare a uleiului alimentar uzat.

Procedura este foarte simplă: colectăm uleiul acasă în recipiente (preferabil filtrat, fără resturi alimentare) și predăm recipientele la personalul din benzinăriile incluse în program. În Cluj există 6 stații de preluare, la benzinăriile MOL România de la următoarele adrese:

  • Str. Observatorului, nr. 76-78
  • Calea Dorobanților, nr. 58-60
  • Str. Teodor Mihali Fn (Vlaicu)
  • Bd. 1 Decembrie 1918 fn (Grigorescu)
  • Str. Almașului, nr. 9
  • Florești » Str. Avram Iancu fn, DN1, E60

Comentarii Facebook