Vineri 22 Noiembrie

Românii care vor transmite indexul își pot înjumătăți factura la curent. Plătești atât cât consumi


Dacă nu trimitem indexul, furnizorii ne-ar putea calcula facturile la consumul de anul trecut, de la 1 ianuarie. Acestea sunt discuțiile din acest moment de la nivelul Guvernului cu specialiștii din energie.

Prima precizare este că la gaze naturale plafonarea și plafonul 0,31 lei/kWh se aplică pentru absolut toți consumatorii de gaze naturale casnici și nu există o diferență de preț în funcție de consumul de gaze naturale și nu se face nicio trimitere nici la istoricul de consum. 

Contoarele mecanice nu afișează altceva decât consumul de energie electrică. Aici trebuie să fim atenți dacă afișajul este cu zecimale sau fără. De obicei, ultimele contoare folosite erau cu zecimale, însă acest lucru este marcat, de regulă cu o virgulă sau un chenar roșu. De obicei, zecimala nu se transmite”, a explicat Zoltan Nagy, vicepreședinte ANRE, pentru Antena 3 CNN.

Astfel, cei care transmit indexul și-ar putea înjumătăți factura. Și asta deoarece, de exemplu, dacă trimitem indexul și avem o factură de 250 de kWh, atunci factura ar fi de 200 de lei. În cazul în care decizia de la nivelul Parlamentului României rămâne ca furnizorii să factureze la consumul de anul trecut, aceeași factură ar fi de 500 de lei, notează sursa citată. 

Vicepreședintele ANRE a explicat și această situație.  

Nimănui nu i se va factura consumul de anul trecut. Încadrarea se va face, însă, la consumul de anul trecut. Adică cei care au consumat anul trecut o medie între 0-100 kWh, ei sunt încadrați de 0,68 lei/kWh, indiferent de consumul din anul acesta”, precizează Zoltan Nagy. 

De ce este importantă transmiterea indexului?

Indexul autocitit este indexul trimis de tine în intervalul de transmitere afișat pe factură. Cu ajutorul acestuia este calculat consumul efectiv înregistrat de contor ca diferență între indexul nou și indexul precedent. Acest consum se va regăsi în următoarea ta factură, aceasta va fi emisă folosindu-se cantitatea de energie pe care tu ai consumat-o. Astfel, plătești mereu cât consumi.

Comentarii Facebook