Marti 17 Septembrie

Românii din diaspora au trimis în țară 6,5 miliarde de euro, numai în anul 2023: „Au atins un anumit nivel de bunăstare”


Sumele trimise în România din diaspora cresc de la un an la altul. Numai în anul 2023, românii din diaspora au trimis în ţară 6,5 miliarde de euro, cu 350 milioane de euro mai mult decât în 2022. 

În comparație cu acum un deceniu, sumele trimise de românii din străinătate s-au dublat. Prin urmare, economia românească este susținută puternic de românii din străi­nătate. Valoarea remiterilor personale de anul trecut a depăşit chiar şi nivelul din 2007-2008, anii de imediat după aderarea la UE (când a existat un exod masiv) şi totodată ultimii ani de boom economic.

Monica Roman, profesor la Departamentul de Statistică şi Econometrie din cadrul ASE, a explicat de ce trimit românii de peste hotare mai mulţi bani acasă decât oricând. 

S-a schimbat structura economică a diasporei, iar puterea sa financiară e mai mare acum decât în trecut. Primele valuri de emigranţi sunt cele care datează din perioada ’92-’95. Ei au deja circa 30 de ani de când lucrează în afară, aşa că au atins un anumit nivel de bunăstare, iar remiterile lor sunt pe măsură“, spune Monica Roman, profesor la Departamentul de Statistică şi Econometrie din cadrul ASE.

Totodată, principalele surse de remiteri sunt acum Germania şi Marea Britanie, ţări care au câştigat teren în detrimentul Spaniei şi Italiei. Aceste ţări sunt mai dezvoltate şi plătesc salarii pe măsură, aşadar oamenii au mai mulţi bani de trimis acasă, explică Dumitru Sandu, sociolog, pro­fesor la Facultatea de sociologie şi asistenţă socială.

Comentarii Facebook