Românii, loviți de scumpiri! Facturile la energie vor exploda după 1 aprilie 2025: „Este sfidător”


Facturile la energie vor exploda după 1 aprilie 2025, în ciuda propunerii Autorității de Reglementare în Energie de a oferi vouchere în valoare de 36 de lei. 

Aproape şase milioane de familii ar urma să primească, lunar, până la sfârşitul anului, un voucher în valoare de 36 de lei. Cu acest tichet îşi vor putea plăti, parţial, factura la curent. 

Vor beneficia de sprijin doar cei care consumă sub 150 de kWh, adică plătesc lunar sub 210 lei. În prezent, pentru un consum de până în 100 de kWh, avem o factură de 68 de lei. Dacă ar dispărea plafonarea, cu voucherul de la stat, am plăti, pentru acelaşi consum, 102 lei. 

În lipsa plafonării şi a voucherului, factura ar fi de aproape 140 de lei, adică dublu faţă de cât plătim acum. Luăm alt exemplu - un consum de 150 de kWh. Acum, factura e de 120 de lei. Cu tot cu voucher, am plăti cu 54 de lei mai mult. Fără plafonare şi fără voucher, factura s-ar ridica la 210 lei, cu 75 la sută mai mult. 

Expertul în energie, Dumitru Chisăliță, a declarat că propunerea Autorității de Reglementare în Energie este sfidătoare. 

"Mi se pare sfidător să vii cu o lună de zile înainte cu o astfel de propunere, după ce un an de zile nu ai facut nimic din ce trebuia să faci ca entitate. Şi cumva se spală pe mâni cu nişte oscioare, oscioarele fiind voucherele", a spus Dumitru Chisăliţă, notează observatornews.ro. 

Furnizorii ar vrea ca voucherele să fie acordate direct de stat, ca să nu mai aştepte ani de zile după decontări.

„Acest scenariu propus de ANRE ar avea un singur mare avantaj, ar simplifica mult schema faţă de cea actuală.O valoare fixă ar aduce şi o creştere a apetitului pentru eficienţă energetică. Ai tendinţa să-ţi diminuezi consumul", spune Laurenţiu Urluescu, asociaţie furnizori.

Un alt scenariu, promovat chiar de Ministerul Energiei, este continuarea plafonării, în forma actuală, cu cel puţin trei luni la electricitate şi cu un an - la gaze.

"Lipsa de claritate ce se va întâmpla iată peste două luni este de rău augur. Jucătorii din piaţă nu ştiu cum să-şi stabilească politica de achiziţii. E o politică care ar trebui să se stabilească cu ani de zile, nu cu o lună", a declarat Corneliu Bodea, expert în energie.


Comentarii Facebook