Românii, mari „afaceriști”. Au furat sacii cu ambalaje pentru a le recicla din nou/Ministrul Mediului speră în anul trei să se oprească acest fenomen


Reciclarea cu garanţia de 50 de bani s-a transformat în job pentru unii. La opt luni de la implementare, sistemul de returnare încă întâmpină probleme. Unii oameni se confruntă cu dificultăți în procesul de reciclare, în timp ce alții nici nu au încercat să returneze ambalajele. Experții de mediu estimează că doar 60% dintre ambalajele RetuRO sunt reciclate, restul fiind pierdute. Până acum, au fost colectate 1,3 miliarde de ambalaje.

S-a ajuns chiar în situaţia în care saci întregi cu ambalaje returnate de clienţi să fie furaţi pentru ca sticlele să fie reciclate din nou. Imaginile au ajuns până în biroul ministrului Mediului. 

„Unii dintr-un camion descărcau şi băgau într-un aparat de colectare automată. Am discutat cu cei de la RetuRO care investighează RVM-ul respectiv. În anul 3, în care vom avea 90% grad de returnare a ambalajelor, cred că numărul acestora în coşul de gunoi va fi unul suficient de mic încât să descurajeze acest fenomen", a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului, potrivit Observator

RetuRO îi îndeamnă pe comercianți să se asigure că, în momentul predării ambalajelor, transportatorul este autorizat şi că șoferul este al unuia dintre partenerii logistici ai RetuRO.

Pentru cei fără venituri reciclarea sticlelor e o sursă de trai, iar operatorii economici care refuză să returneze garanția pentru ambalaje pot fi sancționați cu amenzi de până la 50.000 lei.

Comentarii Facebook