Românii nu își mai permit plata ratelor și cer îngăduire băncilor. Care sunt variantele pentru rezolvarea problemelor la bănci
Tot mai mulți români caută soluții de negociere cu băncile, pentru a scăpa de povara cheltuielilor din ultima perioadă. Dacă unii optează pentru amânarea ratelor sau pentru refinanțare, alții vor să obțină reduceri de sold sau chiar ștergerea creditelor, în situații excepționale. Analiștii spun că numărul mare de astfel de cereri e doar unul dintre semnele că urmează o perioadă mai dură.
Românii le cer timp băncilor
Centrul de Soluționare a Litigiilor primește constant cereri de la datornici disperați. Fără niciun cost, unii ajung să își rezolve, amiabil, problemele.
„Oamenii care vin la CSALB vin pentru că au probleme; au o dificultate în a-şi plăti ratele creditelor. Vorbim deja de 850 de cereri primite la centrul de soluţionare. 10,00 Un sfert - avem 210 dosare transformate pe parcursul acestui an”, declară reprezentantul BNR, Alexandru Păunescu, potrivit obervator.ro.
Variantele discutate cel mai des cu băncile sunt amânarea plății ratelor, reducerea restului de împrumut sau chiar ștergerea definitivă a creditului.
„Mai există şi variantă de reeşalonare, prelungirea perioadei de rambursare a creditului, există şi varianta de a se amâna ratele la plată pentru o perioadă determinată între bănci şi consumatori”, a mai explicat Păunescu.
Românii trebuie să fie mai chibzuiți
Cei mai mulți clienți ai băncilor care solicită consiliere au între 41 și 50 de ani. Cu toate astea, și tinerii cer, în număr tot mai mare, soluții pentru dificultățile financiare cu care se confruntă. Majoritatea sunt din București, Argeș și Ilfov.
Totuși, există specialiști care ne sfătuiesc să nu cerem amânarea ratelor decât în situații limită și să fim mai chibzuiți în această perioada, altfel: „Ne punem în spate încă un bolovan pentru că mergem cu rata pe o perioadă mai lungă, trebuie să plătim dobânzi pentru această perioadă şi nu este convenabil. Pare foarte atractiv- lasă că fac o refinanţare, lasă că mai amân rata şi ne facem o plăcere. Bine ar fi să nu ne facem plăceri acum, când inflaţia are două cifre!”, atenționează Anamaria Ciuhuța, specialist în educație financiară.
Anul acesta, aproape 40 de negocieri s-au încheiat cu reduceri de sold între 200 și 34 de mii de euro, potrivit datelor instituției de mediere. Cei mai mulți români care au apelat la conciliere au împrumuturi în moneda națională.
3 Comentarii
Oamenii Și Copiii Ar Trebuii Să Nu Aibe Datorii La Bănci Nici-o Dată, Adică Să Nu Se Împrumute Nimeni De La Bănci, Nici-o Dată, Și Nici De La Cămătari:
https://youtu.be/bT9I48dnIJA?si=cKAFs1UvUAEoJXg2
România Este Singura Țară Din Lume Fără Datorii În Trecut:
https://youtu.be/bT9I48dnIJA?si=cKAFs1UvUAEoJXg2
… Citeste mai departe
cine dracu te pune sa te imprumuti? aa sau vrei sa ai mai mult decat iti poti permite? pai taci si îndură tată...faceti voi vacante in bali cu credit de nevoi personale si apoi plangeti in pumni
Sa terminat șmecheria înapoi la coada vaci