Românii nu își permit nici măcar produsele ieftine. Date alarmante de la Institutul Național de Statistică!
Puterea de cumpărare a românilor rămâne printre cele mai mici din Uniunea Europeană, arată datele INS. Deși produsele și serviciile sunt mai ieftine la noi în țară, tot nu ni le permitem din cauza veniturilor mici.
România, împreună cu alte cinci state membre, are PIB-ul la aproximativ 70% din media Uniunii Europene. România are cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și al serviciilor pentru populație. Cu 45% mai mic decât media europeană. Urmează Bulgaria, cu 44% sub media UE și Polonia, cu 40%. Cel mai ridicat nivel al prețurilor de consum se regăsește în Irlanda, 44% peste media UE, urmată de Danemarca și Luxemburg, notează Antena 3 CNN.
Ca să ne facem o idee despre puterea noastră de cumpărare, vă dăm următorul exemplu. În Irlanda, unde salariul mediu depășește 20 de mii de lei, costul bunurilor de consum ajunge la 710 lei. Media în Uniunea europeană este de aproape 500 de lei. Pentru a cumpăra exact aceleași bunuri și servicii, pe care irlandezii dau 700 de lei, Românii scot din buzunar doar 271 de lei. Însă, la noi, salariul mediu era în 2021 de 4 ori mai mic.
100 de euro pentru bunurile de consum în România
Potrivit Institutului Național de Statistică, în anul 2021, pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final se plătesc 100 euro la nivelul Uniunii Europene, 144 euro în Irlanda și 55 euro în România.
Cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației, în cadrul statelor membre, a fost înregistrat în anul 2021 în România, fiind cu 45% mai mic decât media UE, urmată de Bulgaria (44% sub media UE) și Polonia (40% sub media UE).
În anul 2021, în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației s-a înregistrat în Irlanda (44% peste media UE), urmată de Danemarca (43% peste media UE), Luxemburg (36% peste media UE) și Suedia (30% peste media UE).
Cel mai ieftin stat pentru grupa „Alimente și băuturi nealcoolice”
Potrivit Comunicatului Eurostat, România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente și băuturi nealcoolice” (70%), iar la polul opus se află Luxemburg având cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru această grupă de produse (125%).
Bulgaria înregistrează cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru grupele “Băuturi alcoolice și tutun” (65%), „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (77%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (36%), urmată de Polonia, pentru grupele “Băuturi alcoolice și tutun” (72%) și „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (38%).
Danemarca are cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru produsele cuprinse în grupa „Îmbrăcăminte și încălțăminte” (133%), iar Irlanda este cea mai scumpă țară din UE la produsele din grupele „Băuturi alcoolice și tutun” (208%) și respectiv „Întreținerea locuinței, apă, electricitate, gaz și alți combustibili” (194%).
6 Comentarii
povesti
Societate financiară specializată în toate domeniile de creditare.
Suntem aici pentru a-i sprijini pe cei mai săraci și în lupta împotriva sărăciei și oferim împrumuturi pe termen scurt, mediu și lung.
Aveți probleme financiare, sunteți în faliment sau aveți nevoie de finanțare pentru a vă pune pe picioare proiectele, un credit imobiliar.
Oferim… Citeste mai departe
Romanii nu-si mai permit pufuleti. Isi permit doar garsoniere de 70000 euro.
Multumim SECURITATII pardon STATULUI PARALEL pentru rahatul in care suntem!
Rrumanilor , bobor PSBTHLIMC... vai de cooroo vostru !