Românii stau cu părinții până la 28 de ani, arată datele Eurostat. Cum explică specialiștii amânarea traiului pe cont propriu


Tinerii din România locuiesc cu părinții, în medie, până la vârsta de 28 de ani, conform datelor Eurostat. În contrast, în țările nordice, tinerii încep să trăiască pe cont propriu de la 21 de ani. Motivele invocate cel mai des de cei care rămân acasă sunt veniturile reduse, însă specialiștii menționează și teama de a-și asuma responsabilități.

Românii sunt printre europenii care pleacă cel mai târziu din casele părinților. În medie, devin independenți la 28 de ani. 

„Dacă nu te ajuta cineva e destul de greu. E destul de complicat, banii sunt limitați, nu mai poti sa îți iei ce vrei", spune un tânăr. 

„Se observă, de asemenea, și o diferență în ceea ce privește vârsta medie la care fetele, tinerele părăsesc locuință parentală. De exemplu, în România e undeva la 24 de ani, iar tinerii bărbați, în jur de 29-30 de ani", spune Ciprian Iftimoaei, sociolog. 

Posibilitățile financiare sunt, de cele mai mult ori, principala cauză invocată. Efectul apare tot în studiile Eurostat. 6 din 10 tineri români stau în locuințe supraaglomerate.

Tinerii din Croația, Slovenia, Bulgaria, Grecia, Italia și Spania îi depășesc pe cei din România. Trăiesc alături de părinți până la 30 de ani.

„Există, în același timp, și o teamă, o teamă de responsabilitate și ma gândesc că lucrurile pot avea punct de plecare de aici, pentru că a pleca de acasă înseamnă a-ți asuma o mare responsabilitate", este de părere Felicia Ciobanu, psiholog la Institutul Socola, potrivit Digi24.

Comentarii Facebook