Românii vor plăti 50 de bani în plus pentru unele produse, începând de luna viitoare. Cum funcționează sistemul de garanție-returnare
Românii vor plăti o taxă de 50 de bani la achiziția oricărei băuturi îmbuteliate, începând cu data de 30 noiembrie. Această taxă poate fi recuperată atunci când recipientele sunt aduse în punctele de colectare special amplasate de magazine, fără a fi nevoie de bonul fiscal.
Prin acest program se speră reducerea cantității de deșeuri care ajunge în gropile de gunoi din România, informează Antena3.ro.
,,Nu este un secret pentru nimeni că România nu face o treabă grozavă la colectarea deşeurilor, la gestionarea deşeurilor. Uniunea Europeană are ambiţii foarte, foarte mari legate de cât de multe deşeuri vom arunca la gropile de gunoi şi trebuie să reducem acele cantităţi cu 90% până în 2035, ceea ce înseamnă mult de lucru.
Fiind una dintre cele mai mari politici de mediu este, de asemenea, un angajament pentru un mediu mai curat şi mai sănătos pentru generaţia viitoare şi, desigur, pentru noi. În esenţă, este un sistem foarte simplu, care încurajează persoanele să se întoarcă în magazine cu recipientele de băuturi, goale, ceea ce va reduce gunoiul, va reduce deşeurile de la groapă”, a menţionat Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor Mircea Fechet.
Potrivit ministrului, România va avea al doilea cel mai mare sistem de garanție-returnare din Europa, după Germania.
11 Comentarii
Noi stranjem si incasam, voi plateste. Vorba de la Anglea: uin-uin.
Parca ar fi inventat roata ! Nu-i ceva nou. Pe vremea lui Ceasca a fost un sistem de returnare al sticlelor functional ( pe atunci prea putin ambalaj de plastic exista !!!! ) . Aproape toata lumea " recicla ". Se mai " recicla" si hartia/ cartonul, haine / materiale textile uzate etc. Plus, pe vremea aceasta, toamna, strangeam la castane salbatice… Citeste mai departe
@Tit: De aia erau pline raurile de sticle sparte in anii 90, ca oamenii aia reciclau?
@.: Corect, bine ai punctat :)))))))))
@Tit:
Le-au trebuit 30 de ani guvernelor de hoți ca sa înceapă un sistem de colectare,acum 30 de ani funcționa din plin.Sticla,metale,hartie ca pet URI le au umplut râurile și Tara după 90.
Iarasi vor fi cozi zi si noapte de kra kra la tonomatele de colectare "deseuri" de la supermarketuri (cat si unde vor mai fi amplasate astfel de tonomate de colectare in alte locatii in afara de supermarketuri), si apoi kra kra te vor mai "aborda si cu cersitu" pe clientii care vor iesi de la cumparaturi, plus ca unii dintre ei mai sunt si agresivi.… Citeste mai departe
evitam sa le cumparam, afara de ulei nu vad altceva strict necesar ambalat in plastic.
@turistul: Exact, Trec si eu pe apa de la robinet, ceai, si fructe in loc de suc si bere.
@turistul: Sa vedem cata apa minerala ramane pe stoc.