Românii vor primi bani pe sticlele goale pe care le vor returna! Cât primeşti pentru fiecare ambalaj
Din 30 noiembrie 2023 consumatorii vor putea returna ambalejele din PET, sticlă și metal, aceasta fiind data de la care sistemul de Garanție-Returnare devine funcțional. Românii vor primi bani pe sticle goale. E vorba despre câte 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat. Până la finalul lunii februarie, toţi producătorii şi comercianţii trebui să se înregistreze în sistemul pentru returnarea PET-urilor.
Ministrul Mediului, Tanczos Barna a anunțat că Compania Returo are obligația de a porni sistemul de returnare a ambalajelor care vor fi reciclate pe data de 30 noiembrie, când vor apărea primele puncte unde cetățenii le vor putea returna și vor putea primi 50 de bani pentru acestea.
„Astăzi, când vorbim, este deschisă aplicația în care toți producătorii care pun pe piață produse ambalate în ambalaje SGR trebuie să se înregistreze în sistemul informatic. Acești producători au primit informări și notificări de la RetuRO prin firmele de distribuție care distribuie produsele pe piață. În același timp, și comercianții care vând direct către cetățeni aceste produse au fost informați și trebuie să se înregistreze în sistemul informatic, gestionat de compania RetuRO”, a spus ministrul Mediului.
Cum va funcționa Sistemul de Garanţie – Returnare (SGR)
Potrivit ministrului Mediului, până la sfârșitul lunii februarie, zeci de mii de producători și comercianți vor fi luați în evidență și se va crea baza de date la nivel național care asigură implementarea acestui sistem. Este obligaţia fiecărui producător de bunuri ambalate în ambalaje SGR – pet, sticlă sau metal, de la 0,1 litri până la 3 litri de a fi luat în evidenţă.
SGR este un sistem prin care românii vor plăti o garanţie de 0,50 lei, în momentul în care cumpără o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase).
Sistemul este aplicat pentru ambalajele reutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 şi 3 litri. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi în cadrul magazinelor. Aceștia vor primi valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.
12 Comentarii
Vor primi bani pe dracu. Vor plati daca nu le vor cara inapoi la magazinul de la care l-au cumparat. Daca te duci in excursie la Bistrita si iei o sticla de cola pentru drum, trebuie sa mergi inca odata din Cluj pana acolo sa duci sticla inapoi.
"ambalajele neutilizabile"? REutilizabile bre ziaristule.
Sa vedeți acum Curatenie la tomberoane ca se vor bate romanii care ia petul
@Ahile: In alte tari nu e deloc rarisim asa ceva, in Germania de exemplu, cei cu venituri reduse colecteaza frecvent sticle si PETuri pentru ale duce la centrele de colectare.
Ideea nu e rea, e doar greu de pus in aplicare pentru ca micii comercianti nu au capacitatea de a colecta iar cei mari nu vor sa faca investitii neprofitabile, de cel putin… Citeste mai departe
@Marius G.: O sa se faca depozit de sticle in fata nonstopului. Sau daca nu, cumperi o sticla de bere de la nonstop, si trebuie apoi sa cari sticla la 2 km pana la magazinul mare care accepta sticle. Adica sa mergi cu masina, sa aglomerezi orasul, sa afumi pietonii, si sa pierzi vremea degeaba.
@Marius G.: Efectul va fi falimentarea magazinelor mici, ca daca oricum trebuie sa duci sticla de bere la magazinul mare, nu vei cumoara din magazinul mic la 300 metri de bloc, ci te vei duce cu masina la magazinul mare sa predai sticla, si daca tot esti acolo, cumperi de acolo. Adica e spre binele patronilor straini.
Gata, mă întorc din Anglea și mă las de fer vechi, ca am si io o vârstă și hernie. Trec pe peturi. Oare din alea de Mona iau, ca am si io cu miile acasă?
@andrii popa: :))))))))))))))))))))))
Pana acum mergeam pe jos la cumparaturi. Din noiembrie o sa merg cu maaina, daca trebuie sa car sticlele inapoi la magazin.
@.: grea viata
@dfhg: Nu e greu. Doar voi aglomera orasul degeaba (Calea Floresti), voi afuma pietonii, si voi pierde timpul degeaba. Daca asa vor ecologistii, de ce nu? In loc de prostia asta ar fi putut pune un impozit pe ambalaje, mobila, etc. din care sa plateasca niste angajati primaria sa adune gunoiul din padure, livada, etc. Tot ce se gaseste aruncat ca gunoi… Citeste mai departe