S-a vândut BIG-ul din Mănăștur, primul „mall” al Clujului. Ce sumă colosală a plătit noul proprietar pentru centrul comercial Winmarkt
Big-ul din Mănăștur, actual Winmarkt, a fost cumpărat de un investitor local, care a plătit 8,3 milioane de euro
Este vorba despre centrul comercial Winmarkt, deținut până acum de italienii de la Immobiliare Grande Distribuzione (IGD).
Compania italiană care deține în România lanțul Winmarkt vrea să-și reducă din datorii, încercând să vândă centrele comerciale din România. Cei de la IGD ar putea obține 70 de milioane de euro din vânzarea locațiilor din România.
Compania a început deja planul de vânzări, prima activă vândută fiind chiar centrul comercial Winmarkt Someșul din Cluj-Napoca. IGD se pare că își face ieșirea de pe piața din România. Deține 14 centre comerciale și o clădire de birouri pe piața locală, portofoliu evaluat la peste 163 milioane euro. Centrele sunt amplasate în Cluj-Napoca (care tocmai a fost vândut), Bistrița, Piatra Neamț, Vaslui, Galați, Tulcea, Brăila, Buzău, București, Ploiești, Alexandria, Slatina, Râmnicu Vâlcea, Turda. Vânzarea potențială a centrelor comerciale Winmarkt a fost inclusă în planul de afaceri al IGD pentru perioada 2022-2024.
Cât a costat Big-ul (Winmarkt) din Cluj-Napoca? Care a fost prețul cu care s-a vândut Big-ul din Mănăștur?
Acesta a fost cumpărat de un investitor local, care are afaceri în mai multe domenii, inclusiv transporturi, pentru 8,3 milioane de euro, potrivit datelor companiei.
Principalii chiriași ai centrului comercial sunt Carrefour, Pepco, DM și Dr. Max. Rămâne de văzut dacă odată cu achiziția investitorului local aceste afaceri își vor desfășura în continuare activitatea aici, sau dacă acesta are alte planuri pentru centrul comercial de aproape 7.900 de mp.
„Această vânzare confirmă noua strategie pe care am implementat-o cu privire la vânzarea portofoliului românesc, că este eficientă și că a stârnit interesul investitorilor instituționali și privați în segmentul de retail”, a comentat Roberto Zoia, CEO și Managing Director al IGD SIIQ S.p.A.
Povestea BIG-ului din Mănăștur care s-a vândut și care are acum un nou proprietar
Magazinul Big din Mănăștur are o poveste de pe vremea comunismului. Povestea magazinului a fost relatată de arhitectul Emanoil Tudose în cartea despre urbanismul din Cluj în ultima jumătate de secol, coordonată de arhitectul Eugeniu Pănescu.
Tudose și-a exprimat încă de la început nemulțumirea față de amplasarea cartierului Mănăștur. „Așa a apărut linia de tramvai la Cluj: pentru a lega zona industrială CUG de cartierul-dormitor al muncitorilor de acolo. Cine pune zona industrială într-un capăt al orașului și cartierul în celălalt?”, se întreba el.
Arhitectul a împărțit proiectul cartierului Mănăștur în două etape. Prima, desenată în 1972, prevedea trei garaje cu câte 500 de locuri. Pe locul unuia dintre acestea a fost construit complexul comercial BIG, pe altul au fost ridicate trei blocuri de garsoniere, iar pe al treilea s-a amenajat un parcaj cu garaje individuale.
„Despre cei care au înlocuit un garaj de 500 de locuri cu BIG, despre cei care au sacrificat terenurile destinate creșelor, școlilor și grădinițelor ca să mai construiască blocuri, nu am nimic de spus decât că s-au înscris perfect în bancul vremii: la o ședință de partid, un membru disciplinat se așază pe un scaun și simte o pioneză. Considerând că e o sarcină de partid, se ridică, mai pune o pioneză și se așază la loc, mulțumit”, povestește Tudose.
Denumirea BIG provine de la „Băcănie Industriale Gospodina”. Magazinul era conceput ca un complex comercial de tip „supermarket” inspirat din modelul occidental, reunind trei mari categorii de produse: băcănie, articole industriale și alte bunuri de larg consum.
19 Comentarii
AȚI VĂZUT MOOO SATUL MĂNĂȘTUR CE A AJUNS MAI CV CA FERENTEXASULLL
un pret f bun, 8,3 mil. Daca facem o socoteala rapida cica are 7900 mp. Inmultumim toata suprafata chiar daca nu este toata de inchiriat la un pret mediu de piata pe Manastur 15 eur chiria pentru ca per total cam acolo e si rezulta aprox 120.000 eur pe luna. Parerea mea e ca genereaza cu siguranta 100.000 pe luna ori 12 luni = 1.2 mil pe an. Investita… Citeste mai departe
Chimu Capusan l-a cumparat, dupa ce expira contractele de inchiriere la sfarsitul anului vor incerca sa faca un fel de mall si locuinte dupa modelul Platinia
@Marcel: Multumim de informatie, daca e reala!. Tot ce ma interesa scurt si la obiect intr-o singura propozitie, ciste.
... sau s-a cenzurat informatia intre timp ? sau e articol de biata amarata Romanie, promite dar nu satisface, vai si amar de noi.
@cine e cumparatorul, noul proprietar ? doar pretzul apare in articol:
O data cu cug ul si celelalte fabrici construite de gozerii de comunisti , Clujul s a umplut de tarani veniti sa lucreze in industrii grele si poluante . Atunci au aparut hidosenii ca Manastur si Marasti . Atunci a inceput sa se auda prin oras cuvinte ca pita , mica , ticule , zama , etc . Sau in loc de da , e e . Copiii acelor tarani au invatat din… Citeste mai departe
@istoric: Ai dreptate...
@istoric: și după tine cum trebuia să fie? Ținând cont ca, Manasturul era un sat cu ulițe și străduțe de pământ, ținând cont ca eram vai de capul nostru față de restul Europei la acea vreme, cum trebuia să se întâmple? Centrul Clujului era locuit în proporție de 70% de unguri semi burghezi, cine ai fi vrut să lucreze în fabrici? Ăștia care apar… Citeste mai departe
@istoric: Iar gozer e un cuvant pe care l-ai mostenit si tu din familia ta de intelectuali rasati pre-cug, nu?
@Capitala Clujului e la BIG.: ASEARĂ N STAȚIE LA BIG AVEAM 700 ÎN SLIP ASTA ÎNSEAMNĂ VALOARE ACI LA NOI PĂ LINGURARILOR
demolat si facut bloc