S-au scumpit locuințele în Cluj-Napoca: Cât costă un apartament vechi și unul nou

 

Preţul mediu al apartamentelor noi şi vechi din Cluj-Napoca a crescut în luna februarie faţă de ianuarie, cu câteva procente.

 

Preţurile locuinţelor noi şi vechi din Cluj-Napoca au consemnat un avans de 2,8% în ultima lună, la 905 euro pe metru pătrat. Faţă de februarie 2012 preţul este cu 3,1% mai mic. Valoarea de listare pentru apartamentele vechi a ajuns la finalul lunii trecute la 970 de euro pe metru pătrat, în creştere cu 0,8% faţă de nivelul de 962 de euro pe metru pătrat atins în ianuarie. Spre comparaţie, în perioada similară a anului trecut locuinţele de pe acest segment erau cu 0,8% mai ieftine.

 

Pe de altă parte, Cluj-Napoca este oraşul în care locuinţele noi s-au scumpit cel mai mult în ultimele 28 de zile. Acestea au ajuns la o valoare medie de 856 de euro pe metru pătrat, cu 5,7% mai mult decât în februarie (808 euro pe metru pătrat), dar cu 2,6% mai puţin decât în aceeaşi perioadă din 2012, conform imobiliare.ro.

 

Analiza arată că la nivel național, în cinci mari oraşe din România, prețurile au crescut cu 0,5% în luna februarie faţă de ianuarie, diferenţa faţă de perioada similară a anului trecut fiind de 1,3%, pe fondul reducerilor înregistrate pe piaţa nouă şi a unei majorări în cazul unităţilor vechi.

 

 Preţul mediu la care sunt scoase la vânzare locuinţele în cele cinci mari oraşe analizate a crescut astfel la 973 de euro pe metru pătrat, potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro.

 

"Trendul general crescător al preţurilor consemnat luna trecută a fost dictat, într-o proporţie însemnată, de scumpirile consemnate de locuinţele din blocurile construite înainte de 1990. Astfel, patru din cele cinci mari oraşe analizate s-au situat pe un trend ascendent pe acest segment; în contrapunct, scăderi notabile au fost consemnate de unităţile locative noi din trei centre urbane. În ciuda discuţiilor legate de lansarea programului Noua Casă, care ar urma să scoată apartamentele vechi din cursa finanţărilor co-garantate de către stat, proprietarii unor astfel de imobile nu se arată deloc dispuşi să-şi reducă pretenţiile. Chiar dimpotrivă", precizează sursa citată.

Comentarii Facebook