Salariul minim va crește din nou de la 1 iulie 2024, la 3700 lei. Guvernul vrea tot mai mulți bani la buget de la privați
Salariul minim brut pe țară va crește de la 3300 la 3700 lei brut
Salariul minim brut pe țară va crește de la 3.300 de lei la 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu după ședința Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social. Aceasta reprezintă o creștere de 12,12%, ceea ce înseamnă o majorare netă de 242 de lei pentru angajați.
În cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria, la care au participat reprezentanții sindicatelor și patronatelor, s-au discutat contextul și efectele acestei majorări. Premierul Ciolacu a subliniat că majorarea salariului minim și păstrarea facilității fiscale de 200 de lei scutiți de taxe până la sfârșitul anului sunt măsuri menite să protejeze puterea de cumpărare a angajaților cu venituri mici, mai ales în contextul inflației.
„Creșterea veniturilor și protejarea puterii de cumpărare sunt linii de acțiune pe care le urmărim permanent la nivelul Guvernului. Așa cum am stabilit împreună cu sindicatele și patronatele încă de la sfârșitul anului trecut și am reconfirmat astăzi, în reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, vom majora la 3.700 salariul minim brut pe țară garantat în plată, începând cu 1 iulie. Totodată, vom menține până la sfârșitul anului facilitatea celor 200 de lei netaxabili la salariul minim, ceea ce, împreună cu eforturile de reducere a inflației, protejăm puterea de cumpărare a angajaților cu venituri mici”, a declarat Marcel Ciolacu.
Pe lângă majorarea salariului minim, în cadrul întâlnirii au fost abordate și alte subiecte importante, cum ar fi asigurarea forței de muncă necesare, atragerea fondurilor disponibile pentru România prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și decuplarea punctului de amendă de valoarea salariului minim pe economie.
Premierul susține că aceste măsuri sunt parte dintr-un efort mai amplu de a sprijini angajații și de a stimula economia, într-un context economic dificil marcat de inflație și de provocări pe piața muncii. În realitatea, însă, aceste majorări ale salariului minim înseamnă o presiune tot mai mare pe companiile private, care plătesc taxe din ce în ce mai mari la stat.
22 Comentarii
Masuri economice cretine, pt un popor cretin, care nu pricepe bazele economiei.. zecile de mii de firme de cartier care platesc cu minimul, o sa treaca in preturi cresterea salariului minim, deci ... inflatie ... si peste 4-5 luni o sa se rasufle toata cresterea. Si apoi din ianuarie iar marim minimul.... DPDV tehnic , se numeste spirala… Citeste mai departe
@Gogu: Totusi euro nu se scumpeste.
@Gogu: In buticul de pe strada Emil Cioran din Manastur un Pepsi la 0,5 litri e 6,80 lei + 0,50 bani garantie. In Migros in Elvetia e 1,40 chf, adica 7 lei. Manasturul a depasit deja Elvetia.
https://www.migros.ch/en/search?query=pepsi
@Gogu: Elvetienii de la granita isi fac cumparaturile in Germania si Franta. Noi ajungem in curand sa cumparam Pepsi de pe internet din Elvetia, ca e mai ieftin decat in Manastur.
Jecmanirea privatilor continua, dupa ce zilele astea, toti care muncesc in tara asta si mai au curajul sa aiba o firma, platesc sume exorbitante la sanatate (CASS). 7200 lei pentru ca asa li s-a sculat lor sa dubleze acest impozit nesimtit, de la 3600 lei anul trecut la 7200 lei anul asta. Japca pe fata! Privatii stau capra in fata acestor gunoaie!… Citeste mai departe
@!: 7200 lei e putin. Salarul mediu brut e 10000 lei in judetul Cluj. Adica un om mediu plateste 12000 lei pe an pe sanatate. Tu te plangi ca 7200 lei e prea mult, in loc sa te bucuri cat de putin platesti.
@ : pai stai asa ca pana acum s-a platit tva, impozit pe cifra de afaceri, impozit pe dividende, contributiile angajatilor si ma opresc aici ca as putea sa scriu mai mult. Daca tu crezi ca e normal sa mai dai o tura 7200 de lei pe 2023, sa fii sanatos.
@ : si nu-i neaparat asta problema ca trebuie sa platim. Dar de ce s-a dublat de la 3600 la 7200 de la un an la altul? A fost cumva inflatia 100%? Trebuia sa creasca pragul cu procentul inflatiei. Nu sa fie dublu.
aia nici net nu ajung pentru un trai decent lunar
10% vor fi dati afara.
@ : bla, bla, bla. Dupa care vin patronasii de carton si se plang, ca nu au oameni care sa lucreze, ca nu isi mai permit trei masini noi pe an, ca au renuntat la o vacanta exotica, etc.
@haha: Mda.. ai fi vrut si tu sa fii patronas, nu ai reusit. si acuma strugurii sunt acri... toti care au facut ceva , sunt hoti si smecheri...
@haha: eu, ca "patronas de carton" (ca sunt singurul angajat la firma mea), am renuntat la mai multe vacante exotice, ca mi-or marit PSDNL taxele, iar anul asta platesc cu 14 000 de euro IN PLUS fata de anul trecut. Si pt ce? ca sa-si tina camarila de partid in sinecuri caldute si bine platite - de mine si altii ca mine.