Duminica 22 Decembrie

Salariul mediu net a crescut în mai 2022 cu 12,5% față de aceeași perioadă din 2021. Care sunt domeniile unde se câștigă cel mai bine


Câştigul salarial mediu brut a fost 6.358 lei în mai, cu 85 lei (-1,3%) mai mic decât în luna aprilie, iar câştigul salarial mediu net a fost 3.928 lei, în scădere cu 39 lei (-1%), potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS), scrie Agerpres.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţi de servicii informatice (9.178 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.120 lei). Comparativ cu luna mai a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,5%.

În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost 98,3% în luna mai 2022 faţă de luna mai 2021. Indicele câştigului salarial real a fost 97,8% în luna mai 2022 faţă de luna aprilie 2022.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 222,6%, cu 4,9 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna aprilie 2022. Potrivit datelor INS, în luna mai 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a scăzut ca urmare a acordării în lunile precedente de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.

Domeniile cu creșteri salariale semnificative

Creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează:

  • cu 26,6% în fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 15,4% în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale;
  • între 2% şi 5% în tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei;
  • prepararea şi vopsirea blănurilor);
  • fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice;
  • transporturi terestre şi transporturi prin conducte;
  • fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice;
  • fabricarea substanţelor şi a produselor chimice;
  • alte activităţi industriale n.c.a., transporturi aeriene.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă, în principal ca urmare a acordării biletelor de valoare (tichete de vacanţă), în învăţământ (+11,6%), respectiv în administraţia publică (+3,1%). În sănătate şi asistenţă socială, câştigul salarial mediu net a scăzut uşor comparativ cu luna precedentă (-1%).


Comentarii Facebook