Șantajul energetic rusesc: România are rezerve pentru următoarele 6 luni. Care este planul de urgență
Rusia încearcă să împiedică susținerea oferită de țările europene statului ucrainean, prin intermediul șantajului energetic. Gazul rusesc a fost folosit dintotdeauna de către regimul dictatorial de la Moscova drept punte către politicile europene, metodă prin care Rusia putea influența deciziile luate în UE. Întrebarea este dacă statele europene vor ceda de această dată, ținând cont de gravitatea războiului inițiat de Rusia în Ucraina. La etapa actuală Europa acuză un şantaj energetic şi dă asigurări că statele membre au deja un plan de urgenţă, majoritatea statelor europene nu vor să cedeze presiunilor rusești.
Primele victime ale războiului gazelor dus de Moscova sunt Polonia şi Bulgaria. Pentru că au refuzat să plătească în ruble, Gazprom le-a închis robinetul. Polonia, dependentă în proporţie de 45 la sută de gazul rusesc, nu este atât de vulnerabilă. Are depozitele la 80 la sută din capacitate şi poate importa gaze din Norvegia, dar şi gaz lichefiat din America. Mai delicată e situaţia Bulgariei, dependentă în proporţie de 90 la sută de Gazprom. Europa, prin vocea Ursulei von der Leyen, spune că există un plan de urgenţă şi că nu va ceda şantajului, scrie observatornews.ro.
Premierul României, Nicolae Ciucă, a declarat că România nu este afectată în acest moment. Statul român importă 20 la sută din necesarul de gaze din Rusia. Nu direct de la Gazprom, ci prin intermediari. Sunt patru de puncte de conexiune. Cu Bulgaria - pe la Negru Vodă şi Giurgiu. Cu Ungaria - pe la Arad şi cu Ucraina - pe la Isaccea. În scenariul în care Europa ar rămâne fără gaz rusesc, am putea importa gaz american. În Europa, există aproape 30 de terminale construite în porturi, unde gazul lichefiat este regazificat. Cele mai apropiate de noi sunt în Croaţia, Grecia şi Turcia, scrie sursa citată.
Probleme ar putea apărea la iarnă pentru marii consumatori de gaze, adică pentru industrie. Asta doar în scenariul în care nu vom avea de unde importa. Populaţia nu va avea de suferit. Vor fi consumatori non-casnici, industriali, cărora, probabil, va trebui să li se sisteze sau să li se reducă livrările de gaze naturale.
În Marea Neagră sunt rezerve de gaz estimate la 200 de miliarde de metri cubi, adică echivalentul a 18 ani de consum pentru România. Americanii de la Black Sea Oil and Gas, OMV şi Romgaz aşteaptă Legea Offshore, ca să se înceapă exploatările.
11 Comentarii
Iar trec uni la coceni în.loc de hârtie igienica
Tulai veta… ce de trollisti/idioti uitili pe aici :))). Nu e santaj, cand ai un contract in derulare. Ataca o tara suverana si nu iei masuri ca sa nu ii suparam pe orci :))). Lasati ma baieti ca supravietuim… mai punem 20 grade in casa, mai punem o patura, gazele sa mearga la azomures si supravietuiesc ei. Dificultatea asta va fi o oportunitate sa scapam… Citeste mai departe
Sunteti siguri ca po****tia nu va avea de suferit? Cat costa drumul din America pana in Romania? Nu po****tia il plateste? Si gazul mai scump din fabrici cine credeti ca-l plateste, nu po****tia? Iar somer cine va fi, ca se inchid fabrici ca Azomures?
@csj: Cu cat va mai plateste putin postarea?
@clujean: Imi plateste diferenta dintre gazul american si cel rusesc.
@csj: Ce rost are? Pretu e mai mare la rusi :)))
Daca nu ne da gaz gratis e santaj? Nu da in euro, ca UE i-a confiscat 300 de miliarde de euro, bani de gaz. Intai sa ne platim datoria de 300 de miliarde, si imediat dupa vom putea plati cu euro.
@csj: Cu cat va mai plateste putin postarea?
cica santaj, toata europa isi bate scula de ei, iar cand vor sa faca si ei asta repede sar cu gura poponarii ce conduc ue
@bula: Cu cat va mai plateste putin postarea?
@bula: trollistii in actiune :)))). Era bine in an anii 90 cu influneta rusa...sa dam faliment nu alta.