Săptămâna de lucru de șase zile în România? Unul dintre cei mai mari angajatori din Cluj aprobă ideea: „Are un pic de logică”
Dragoș Damian, CEO-ul unuia dintre cei mai mari angajatori industriali din țară, a analizat posibilitatea ca săptămâna de lucru să fie introdusă și în România.
Săptămâna de lucru de șase zile în România, după modelul Greciei, este analizată de Dragoș Damian, CEO-ul unuia dintre cei mai mari angajatori industriali din țară. Directorul susține că măsura luată de Grecia are logică, în contextul crizei acute de forță de muncă din întreaga Europă.
Dragoș Damian, CEO-ul Terapia, una dintre cele mai mari fabrici de medicamente din România și unul dintre cei mai mari angajatori industriali din Cluj și din țară, a comentat introducerea săptămânii de lucru de șase zile în Grecia, conform adevărul.ro.
„Grecia, ţara care în urmă cu peste 10 ani de zile beneficia de un pachet de ajutor record de tip bail-out de 500 miliarde de euro, introduce săptămâna de lucru de 6 zile. Ştirea este incompletă şi probabil incorectă, nu este vorba neapărat de săptămâna de lucru de 6 zile ci, cu acordul angajatului, de ziua de muncă de (până la) 13 ore, fără a mai fi obligatoriu repausul de 48 de ore după 40-45 de ore de muncă”, explică el.
„Săptămâna de lucru de șase zile aduce un pic de logică”
Damian susține că în ciuda faptului că decizia nu este foarte populară, nici în Grecia, dar nici în România, reglementarea are „un pic de logică”.
„În orice caz, Grecia este prima țară din Uniunea Europeană care recunoaşte că nu are suficientă resursă umană pentru cât este de muncă şi invită angajaţii, câţi mai sunt, să lucreze mai mult. Şi, la urma urmei, aceasta reglementare aduce un pic de logică pentru cei care au doua joburi la doi angajatori diferiţi, lucrând oricum 8 + 4 = 12 ore pe zi – vor putea să lucreze 12 ore la un singur angajator, asta însemnând până la 60 de ore pe săptămâna timp de 5 zile”, arată el.
Damian recunoaște că nici în rândul specialiștilor săptămâna de lucru de șase zile nu este văzută foarte bine:„Au sărit toţi specialiştii să spună ca vor apărea riscuri, abuzuri şi distorsiuni şi că de fapt tendinţa este opusă, către săptămâna de lucru de 4 zile, deja introdusă ca pilot în câteva ţari europene – nu este clar deocamdată ce sectoare economice de producţie sunt parte din pilot.”
„Oricum ar fi sau s-ar interpreta, Grecia este prima ţară a Uniunii Europene care ia măsuri nemaiîntâlnite ca reacţie la penuria de angajaţi. Multe alte ţări comunitare au semnalat penuria de resursă umană din zonele fierbinţi ale PIB-ului precum fabricile de prelucrare, şantierele de construcţii şi fermele agricole, dar nici una nu a luat o astfel de măsura până în prezent. Şi să nu uitam desigur că penuria de personal există şi în serviciile de curăţenie şi mentenanţă, sănătate, HORECA, îngrijire copii şi vârstnici, toate ţările comunitare se plâng de deficit dar nu exista nici acum o soluţie. Săptămâna de lucru de 6 zile este, în plus, un semnal ca forţa de muncă importată din Asia este insuficientă şi desigur nespecializată sau necalificată pentru nivelul la care a ajuns tehnologia, mai ales în fabricile de prelucrare”, a arătat el.
Damian sugerează că săptămâna de lucru de șase zile în România ar putea să fie luată în considerare, în condițiile economice actuale: criza forței de muncă, deficitul excesiv, salariul minim din care nu poți trăi, problemele cu PNRR.
„Ştirile economice de săptămâna trecuta din România nu sunt nicidecum alarmiste. Suntem ”tigrul” economic al Uniunii Europene, fonduri de investiţii stau la vamă gata să intre în ţară, zeci de firme deschid birouri şi angajează sute de specialişti, firmele stau pe munţi de bani care fac munţi de bani pentru bănci, companie după companie accesează milioane şi zeci de milioane de Euro ajutor de stat ca să construiască fabrici, tot ce găseşti în supermarketuri este produs in România (sau cel puţin aşa spun reclamele). Dovada că economia noastră trece prin cea mai bună perioadă şi că avem prea mulţi bani este că donăm o instalaţie Patriot de 1 miliard de Euro pentru că oricum mai avem încă doua şi oricum avem în plan să mai cumpăram doua-trei”, a explicat el.
CEO-ul atrage atenția asupra problemelor economice ale României folosind un procedeu al discursului în care neagă adevăruri evidente, tocmai pentru a le scoate mai puternic în evidență: „Sunt scorneli ale unor minţi bolnave ştirile negative despre salariul minim de 3.000 sau 3.700 de lei din care nu poţi trăi, despre îndatorare şi deficit excesiv, despre criminalitatea fiscala, despre creşterea taxelor şi impozitelor, despre neatingerea jaloanelor PNRR şi, desigur, despre penuria de forţă de munca.”
29 Comentarii
.
In Romania se munceste pe salarii atractive, in timp ce in alte tari se munceste pe salarii ce incep de la 2500 euro pe luna! Asta este diferenta!
Poti lucra si 8 zile pe saptamana, daca nu ai eficienta, productivitate, etc. , tot nu rezolvi nimic !
Asta-i director? Hai sictir! Nu e de mirare ca va pleaca oamenii din Terapia. Terapia, fabrica de medicamente, a ajuns sa faca productie cu personal necalificat, pentru ca salariul oferit angajatilor este o gluma. Sa ne spuna dl. director, cati oameni i-au plecat la firma concurenta din Turda, si de ce.
De robie ați auzit , au ba?
Omul se învața cu ea, la fel ca pasarea cea proasta din colivie care uita c-o și știut zbura care cândva sau se teme sa afle stăpânul ca n-o uitat sa zboare…
Învățați-va cu robia, cu frica,cu supunerea, cu sărut mâna, sa fiți batjocoriți la maxim și sa nu va mai pese. Munca înnobilează omul, nici munca fără pită nici… Citeste mai departe
Dar salarii precum in Grecia si in alte tari de ce nu le luam ca un exemplu?
@Liviu: in Grecia sunt salarii de la 700 euro pe luna. Cat e oare acest lucru? Chiar salariul minim din Romania. Asa ca nu vorbiti aiureli, peste tot e greu. Am rude in Spania ( capsunari) ce stau pentru 600 de euro oe luna. Nu e chiar rau in Romania
@Dinu: Daca tot vorbim de salariul minim pe economie, din luna iulie 2024, după majorare, salariul minim net pe țară va fi de 2.363 lei (473 euro) . Ținând cont de deducerea de 300 de lei, creșterea netă este de 284 lei. Tariful orar ar fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru în medie de 168 ore/lună.
@Constantin: Ca un profesor, doar ca la el e brut, nu net! :)))
Nu vă mai ajunge... mi-aș pe leu în găți voștri de hoți.
Sa va bag **** în gură comuniștilor împuțit hooo *****ilor de ce ați mai omorit pe Ceaușescu era mic pe lingă voi *****ilor
Nu va lasati fraieriti. Am lucrat aproape 15 ani 12 ore , 16 ore, sambete, duminici de "buna-voie obligati ". Ne santajau cu pierderea locului de munca. Ca stau alti 2000 de oameni la poarta. Nu merita dragilor. Nici bani mai multi nu am primit, ne-am distrus si sanatatea si acum nici pensionarea nu o vom mai apuca dupa ce hamnisitii astia de loaze… Citeste mai departe
@Tit: Sclavia a fost, este si va fi psihologica ... partea fizica e doar un efect dar aparentele inseala si majoritatea oamenilor nu inteleg si nu vor intelege despre ce e vorba.
Mama și tata lui au fost frați ....deci de aici rezultă prostia lui
CLAVA IZAURA fratilor, plantatiile de cariere
Sclavie moderna... eventual si pe salariul minim... dupa care angajatorii se vor plange ca nu gasesc forta de munca si ca trebuie sa aduca indieni pakistanezi si africani...
... in unele tari din vest se practica deja saptamana de 4 zile, dar in est se va merge pe configuratia sclavului, ca de obicei, si anume 6 zile.
Ar trebui sa inchidem barurile. Ca vine omul obosit dupa 12 ore, bea de necaz si pe urma face copiii idioti ca Damian care vine cu idei ca cea din articol.
...mùți pe FĂTA... cam 7 zile din 6. Logic ar fi să te ...țugi singur , că și la măta e scîrɓă de tine.
Eu ca antreprenor in domeniul chiriilor as introduce saptamana de lucru de sapte zile, 12 ore pe zi. Doar asa putem face profit.
Dar de saptamana de 4 zile lucratoare ati auzit?
Pe individul asta, Damian, nu l-am banuit niciodata de prea mare inteligenta. E un creponat ce s-ar fi simtit perfect in comunism. Vad ca mai e si putincurist.
Zdama ti de nesatul, ți s-o urcat politica la cap? Da meri în Grecia și fa săptămâna de lucru de 8 zile câte 14 ore pe zi tate Stalin de idiot făcut la beție.
bagasi-ar draqu pln voi de abrevieri, vreți doar sclavi. multa uue in kpi si target-urile voastre de capitalisti corupti si manageri, inafara orelor de program ne vom ptisha pe funcțiile voastre
@KKEO: ... dar pt. a sti ce traim acum de fapt trebuie putin aprofundate stiintele istoriei, economiei (traditionale - de piata libera de monopoluri), filozofiei, psihologiei si stiinte sociale conexe.
poate saptamana de lucru de 6 ore, la astia le trebuie sclavi, sa aduca din Asia atunci
vreti sa muncim pentru profitul vostru pana cadem lati,jeguri de ceo si coo ce sunteti!
Si pre vremea lui Ceasca tot 6 zile si chiar 12 ore pe zi se lucra. Conducatorii tarii ne vor slugi pe viata. Marga-n pzda msii si acet CEO de la Terapia, ca vad ca nu-i ajunge cat a adunat pentru el si toata familia lui.
@Geo: imi amintesc ca si duminica ne chema uneori la munca ,,voluntar" , dar daca nu mergeai iti taia din salariu.