Duminica 22 Decembrie

”Săracii” nu mai cumpără apartamente la Cluj. Acum e locul bogaților, care vânează 3 și 4 camere


Cu toate că la începutul pandemiei de coronavirus se discuta despre căderea pieței imobiliare în Cluj și nu numai, tranzacțiile în ianuarie 2021, pentru cumpărarea apartamentelor, sunt mult mai mari față de ianuarie 2020, înainte de debutul pandemiei.

Care sunt cele mai căutate zone din Cluj?

Daniel Rus, agent imobiliar, a explicat că cele mai căutate zone din Cluj-Napoca, atunci când vine vorba de cumpărarea unui apartament, au rămas aceleași:

Cele mai căutate cartiere sunt aceleași ca și până acum. Zona centrală și semi-centrală sunt, în continuare, în topul căutărilor, după care urmează cartierele Gheorgheni, Andrei Mureșanu, Plopilor”, a spus acesta pentru Știri de Cluj.

Totodată, vânzarea apartamentelor cu una sau două camere a scăzut destul de mult pe timpul pandemiei, deoarece „micii investitori” care doreau să cumpere un apartament mic, pentru a-l oferi spre închiriere, s-au retras.

Apartamentele de una și două camere, în principiu, înainte de pandemie, erau căutate de un anumit segment de persoane, care căutau pentru investiție, pentru chirii. Dar erau și clienți care căutau să se mute ei. Odată cu pandemia, chiriile au scăzut cu 20-25%, iar micii investitori s-au retras și au rămas doar cei care caută pentru ei, ca să se mute.

În ciuda crizei economice și a prețurilor din segmentul imobiliar din Cluj-Napoca, foarte multe persoane au optat pentru apartamente mari, de trei sau patru camere. Daniel Rus a explicat care este motivul acestor achiziții:

 „Pe de altă parte, apartamentele cu trei și patru camere și-au păstrat trendul, poate chiar căutările sunt ceva mai dinamice. Cei care aveau două camere vor să facă trecerea la trei sau poate chiar patru camere, din pricina telemuncii și lucrului de acasă”, a concluzionat agentul imboliar.

Care sunt prețurile apartamentelor din Cluj-Napoca?

Acesta susține că tranzacțiile din ianuarie 2021 sunt mult mai mari comparativ cu anul trecut, când pandemia încă nu ajunsese în România. De asemenea, este foarte dificil să se vorbească de o medie a prețurilor apartamentelor din Cluj-Napoca, deoarece „este o marjă foarte mare între cel mai mic preț pe metru pătrat și cel mai mare”.

 „Vânzările apartamentelor în luna ianuarie au crescut, față de anul trecut, în aceeași lună. Prețul pe metru pătrat al unui apartament diferă foarte mult, în funcție de vecinătate, gradul de finisare, confort, mobilat/nemobilat, dar putem vorbi de prețuri cuprinse între 1.600 și 2.500 de euro în zona centrală, semi-centrală, având niște prețuri mai mari. Dar la fel și Andrei Mureșanu, care e un cartier căutat. Dacă ne referim la prețuri pentru apartamente cu două camere, putem vorbi de prețuri de 75.000 - 115.000 de euro.

Cât costă un apartament cu trei  camere în Cluj-Napoca?

Pentru un apartament cu trei camere și două băi, într-un bloc nou, zona semicentrală, mai exact zona Cluj Arena, prețul pe metru pătrat este de 1.819 euro, prețul apartamentului ajungând la 131.000 de euro.

Totuși, nici în cartierul Mărăști prețurile nu sunt mai prejos. Astfel, un apartament cu trei camere, situat în zona Piața Mărăști, într-un bloc din 1980, costă 118.000 de euro, având 76 de metri pătrați.

În cartierul Bună Ziua, un apartament cu trei camere și 89 de metri pătrați, situat într-un bloc nou dintr-o „zonă exclusivistă”, costă 112.990 de euro.

Dacă ne îndreptăm spre Florești, în cartierul Mănăștur, prețul unui apartament cu 3 camere și 67 metri pătrați, situat în zona Big, costă doar 95.000 de euro, în timp ce un alt apartament, de pe Calea Florești ajunge la 110.000 de euro, dar sunt prețuri mai scăzute, de 88.000 de euro.


Comentarii Facebook