Scădere considerabilă a înmatriculărilor de mașini electrice în România. Președinte APIA: ,,Una dintre cele mai mari căderi din toată Europa”


Președintele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Dan Vardie, a vorbit despre industira auto locală dar și pe plan internațional.

Unele tendințe din această piață care se fac simțite la nivel european au efecte și în țara noastră, dar există și unele discrepanțe care ar fi putut fi evitate, cum se întâmplă cu scăderea numărului vânzărilor de mașini full electrice, pentru care suntem primii în Europa, potrivit DCBusiness.

,,Mașinile electrice au o scădere dramatică în ultimele trei luni de zile iar pe întreg anul vorbim de -37%. Este una dintre cele mai mari căderi din toată Europa. De ce se întâmplă treaba asta? Cea mai puternică lovitură a fost înjumătățirea programelor RABLA, a fost o lovitură crâncenă. Noi la APIA am studiat cu mare atenție diverse scenarii și credeam că anumite branduri care au o afinitate foarte mare nu vor fi atât de afectate. Sunt mașinile cele mai ieftine care nu au cum să nu fie afectate de o asemenea discuție, dar noi am zis că anumite branduri și modele cu preț ridicat, spre 50.000 – 60.000 euro, nu vor fi atât de afectate. Realitatea din teren a fost diferită chiar, oamenii nu au mai cumpărat cum o făceau anul trecut. Înjumătățirea programelor RABLA a avut o consecință directă”, este de părere Dan Vardie.

Nu doar cifrele APIA arată că este un moment de răscruce pentru industria auto, dar fiecare nou cumpărător se întreabă dacă, la ora actuală, mașinile full electrice sunt un compromis prea mare, dacă nu vor avea o infrastructură adecvată sau o susținere constantă din partea mediului public. Oamenii par să fi ales ca această tranziție să se facă treptat. Dan Vardie a prezentat câteva cifre în acest sens, mai notează sursa citată anterior. 

,,O veste bună este că în continuare, pentru că și în septembrie avem o creștere de 30%, motorizările full hybrid, sunt un succes în România, dar și în toată Europa. Oamenii percep full hybrid ca o soluție undeva între. Tot ce reprezintă soluții cu mai puține emisii de dioxid de carbon noi credem că este mai bine.”


Comentarii Facebook