Duminica 22 Decembrie

Scandal între Protecția Consumatorilor Cluj și Carmangeria Moldovan! Inspectorii recunosc că au exagerat cu acuzațiile


UPDATE 7.10.2021

Compania Modovan Carmangerie sustine ca va contesta in instanta avertismentul aplicat de CJPC Cluj, in urma controlului efectuat.

Compania Moldovan Carmangerie a luat act de concluziile recentului control al CJPC Cluj și salută faptul că faptul că instituția de control a ales să corecteze și în mod public măcar o parte din informațiile eronate care au circulat în presă în momentul declanșării controlului. 

În același timp, Moldovan Carmangerie a decis să conteste în instanță avertismentul aplicat de CJPC Cluj deoarece consideră, în continuare, că starea de fapt exprimată de CJPC Cluj nu corespunde realității. Produsele cu termenul de valabilitate depășit nu au fost pregătite să intre în producție, așa cum au suspicionat comisarii CJPC Cluj, ci urmau să fie distruse, fapt care s-a și întâmplat. Moldovan Carmangerie consideră că are datoria să își probeze corectitudinea, mai ales atunci când sunt puse sub semnul întrebării siguranța și sănătatea clienților, și că rămâne la latitudinea instanței să decidă dacă suspiciunile inspectorilor au avut o minimă acoperire în fapte reale”, au declarat reprezentantii Moldovan Carmangerie.

Stirea initiala

Scandalul privind controlul făcut de inspectorii de la Protecția Consumatorilor Cluj la Carmangeria Moldovan nu s-a terminat. Acum Protecția Consumatorilor Cluj anunță că s-a dat numai un avertisment. 

Acum oficialii Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord Vest (CRPC RNV) Cluj anunță că de fapt a fost găsită carne cu probleme în valoare de numai 1.175 de lei. 

Ca urmare a acțiunilor de control desfășurate în data de 22.09.2021  și 24.09.2021 la operatorul economic SC  Moldovan Carmangerie SRL din județul Cluj, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Cluj a primit documentele ce dovedesc retragerea voluntară și distrugerea ulterioară a produselor materie primă ambalată cu data limită de consum depășită, produse regăsite la data și ora controlului operativ în depozitul din Localitatea Sânnicoară - Cluj, în valoare de 1.175 de lei.

Precizăm faptul că această materie primă ambalată a fost regăsită, în data de 22.09.2021, la unitatea de producție a comerciantului de la adresa mai sus menționată și nicidecum pe rafturile sau în depozitele vreunuia din magazinele aparținând acestui producător.

Alături de această materie primă ambalată, a mai fost regăsită o altă cantitate de materie primă vrac, refrigerată, depozitată în navete fără elemente de identificare, caracterizare, lotizare, pentru care s-a solicitat și primit un document emis de DSVSA Cluj privind existența și confirmarea trasabilității acestor produse oprite prin retragere voluntară de către operatorul economic, până la clarificarea tuturor aspectelor ce țin de cele menționate mai sus. Subliniem că, la data controlului, datorită investițiilor efectuate recent, exista posibilitatea depozitării în alte spații decât cele delimitate, pentru fiecare produs în parte, fapt ce a necesitat sprijinul DSVSA”, anunță cei de la Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord Vest (CRPC RNV) Cluj.

Compania a luat decizia ”promptă” ”la data și ora controlului, de retragere voluntară atât a întregii cantități de materie primă neambalată rezultată din tranșare care nu avea elemente de identificare, caracterizare, lotizare postat pe navetă și regăsită într-unul din depozitele de materii prime, cât și a materiei prime, de data aceasta ambalată, ce avea data limită de consum depășită, regăsită în același spațiu, până la clarificarea situației. 

În același depozit se afla și materie primă refrigererată, neambalată, depozitată în același tip de navete cu produse care aveau afișate elemente de identificare, caracterizare, lotizare din care reieșea trasabilitatea acestor produse.

Ținem să facem precizarea că CJPC Cluj nu a specificat nici o cantitate de produse neconforme regăsite cu deficiențe (cele ambalate), în realitate în cantitate mult mai mică decât cele apărute în presă, respectiv produse a căror valoare a fost menționată mai sus.

În data de 24.09.2021, în urma discuțiilor cu reprezentanții comerciantului, în aceeași formulă, echipa CJPC Cluj a vizitat noul depozit destinat ambalării produselor finite aflat în Municipiul Cluj-Napoca. A fost apreciată activitatea colectivului de la această locație, fiind remarcată investiția în echipamente și tehnologie.

Subliniem că CJPC Cluj a acționat de fiecare dată prompt în sprijinul și pentru siguranța consumatorului.

Ținând cont de faptul că reprezentanții operatorului economic au luat măsuri voluntare urgente de retragere de la comercializare, prin documentul de control întocmit a fost aplicată o sancțiune contravențională cu avertisment, totodată dispunându-se măsura opririi definitive  a produselor cu data limită de consum depășită”.

Cei de la Carmangeria Moldovan au făcut plîngere împotriva echipei de control de la Protecția Consumatorului, pe care o acuză de abuz. ”Echipa de control a intrat abuziv, pe calea de acces a camioanelor, direct la rampa care deservește depozitul de produse din carne nedestinate consumului uman, și a început să fotografieze și să filmeze produsele neconforme, retrase de la comercializare. Aceste aspecte sunt înregistrate de camerele video din dotarea companiei”, a spus  Cosmin Moldovan, președintele Consiliului de Administrație al carmangeriei Moldovan.

Citiți mai jos toate declarațiile:

Moldovan, despre scandalul cărnii expirate de la carmangerie: Dezmințim categoric informațiile referitoare la cantități de carne expirată

În 22 septembrie cei de la Protecția Consumatorilor Cluj anunțau următoarele:

În timpul controlului, comisarii CJPC Cluj au constatat următoarele:

În depozitele de materii prime s-au regăsit produse fără elemente de identificare, caracterizare, lotizare precum şi produse ambalate cu data limită de consum depăşită, alături de produse conforme, care urmau să intre în producţie ca fiind parte din produsele finite.

Având în vedere aceste nereguli constatate, operatorul economic a înţeles gravitatea faptelor şi a dispus, în regim de urgenţă, pe data de 22 septembrie 2021, până la ora 14.00, retragerea de la comercializare a tuturor loturilor de produse finite care au la bază materiile prime suspicionate cu neconformităţi.

Ținând cont de reprezentativitatea operatorului economic și numărul mare de unități pentru vânzarea produselor pe care acesta îl deține, la nivelul întregului județ, concomitent cu numărul mare de consumatori posibil afectați, operatorului economic i se va aplica o amendă contravențională, conform prevederilor legale, între 3.000  şi 30.000 lei, după finalizarea actului de control”.


Comentarii Facebook