Schimbare majoră pentru cei care au centrale individuale! Ministrul Energiei: „Pot consuma oricât, preţul va fi acelaşi cu cel de iarna trecută”
Virgil Popescu, ministrul Energiei admite că va fi o iarnă complicată pentru Europa în privința alimentării cu gaze, însă precizează că România nu este atât de dependentă de gazul rusesc. În momentul de faţă România are un stoc de gaze naturale de peste 75,6% şi a preconizat că în luna noiembrie acesta va depăşi 80 la sută.
În plus, ministrul a subliniat că în ordonanța pe energie adoptată recent, există „o schimbare majoră în această iarnă pentru cei care au centrale individuale: nu mai există acel plafon de consum”, deci „nu are importanţă cât consumi". Ministrul a dat asigurări că România va ţine lucrurile sub control şi că va trece cu bine peste iarnă, scrie Digi 24.
Întrebat luni seară în direct care este garanţia că sistemul de plafonare a preţului gazului nu se va schimba, Virgil Popescu a explicat că plafonarea nu s-a schimbat din aprilie.
„Nu s-a schimbat din aprilie, nici acuma nu l-am schimbat. Din contră, dacă oamenii s-au uitat în ordonanţă şi au văzut de la 1 aprilie, poate că au văzut că e o schimbare majoră pentru încălzirea oamenilor, la cei care au centrale individuale, nu mai există acel plafon de consum. În iarna trecută a fost 1.000 - 1.200. Acum nu mai vorbim de un plafon, vorbim de preţul gazului, care este acelaşi ca iarna trecută, 31 de bani, nu are importanţă cât consumi”, a declarat Virgil Popescu.
„Eu am spus de mai mult timp: vom avea o iarnă complicată și monitorizăm complet și continuu fluxurile de gaze. E adevărat, România nu este atât de dependentă de gazul rusesc ca alte state europene. Avem în continuare discuții și înțelegeri cu alte state pentru livrare suplimentară de gaze naturale pentru această iarnă. Mai sunt depus la cap la cap niște lucruri cu privire la tranzitul acestor gaze în așa fel încât să le putem aduce în România. Avem pe unde să le aducem în România, prin sudul țării, prin Coridorul Trans-Balcanic, pentru că ați văzut interconectorul între Grecia și Bulgaria în continuare nu este finalizat. Sperăm să fie finalizat până la începerea iernii, dar nu luăm în calcul și discutăm de Coridorul Trans-Balcanic”, a mai adăugat Virgil Popescu.
„Iarna trecută, dacă nu mă înșel, era la început 1.000 de metri cubi, apoi pe toată perioada de iarnă a fost parcă 1.200 de metri cubi. Acum nu mai vorbim de un plafon, vorbim de prețul gazului, care este același ca iarna trecută, 31 de bani, pentru oricât consumi. Deci, indiferent dacă e o casă mare sau o casă mai mică, tocmai pentru a nu mai avea probleme, mai sunt pensionari care stau în case mari, stau singuri și mai sunt case care nu sunt încă foarte bine eficientizate energetic din punct de vedere al anvelopării. Sunt multe lucruri de care ne-am lovit în iarna trecută. Deci, spre deosebire de electricitate, la gaz este un preț fix de 31 de bani care nu mai are un plafon de consum”, a punctat ministrul Energiei.
5 Comentarii
E foarte corect sa nu conteze cat consumi ca plateste statul diferenta. Sunt asa multe vile de politicieni si interlopi care au nevoie de zeci de mii de metrii cubi de gaz si trebuie ajutati. Nu?
@ : La unul cu apartament ii plateste 1000mc la Becali ii plateste 50 000mc. E normal. Bogatii trebuie ajutati mai mult ca saeacii, nu?
Cei cu centrale electrice cat platesc? Dar cei cu masini electrice?
Întrebat luni seară în direct care este garanţia că sistemul de plafonare a preţului gazului nu se va schimba, Virgil Popescu a raspuns NU STIU SAU NU VREAU SA RECUNOSC CA VA CRESTE.
Asa citit printre rânduri.
Romanul de rand e prost, daca dai destul din gura in final il prostesti si il faci sa uite ce intrebare ti-a pus
poate zice numa asa ca sa nu se panicheze lumea sa nu isi puna toti centrale pe lemne sau pompe de caldura, iar la iarna poate mareste de 10 ori pretu si zice, asta este.