Schimbarea majoră care se pregătește pentru românii cu ajutoare sociale. Condiții mai drastice pentru acordarea banilor
Ministerul Muncii pregătește un proiect de lege prin care să îi stimuleze pe cei care primesc ajutoare sociale să muncească.
Aceștia vor fi verificați mai des, vor trebui să se prezinte din șase în șase luni la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, iar dacă refuză pierd ajutoarele.
„OUG-ul se referă la modificarea legii 416 care prevede venitul minim garantat. În primul rând, persoanele apte de muncă și care beneficiază de ajutorul social vor fi obligate să meargă la agențiile de ocupare a muncii din șase în șase luni, astfel încât să se reînscrie la această instituție, ori să vină de fiecare dată când sunt solicitați, astfel încât să fie stimulată angajarea. Un refuz la această chemare ar însemna ca persoanele să își piardă ajutorul social și dreptul de a cere o solicitare pentru 12 luni.
În al doilea rând, persoanele care beneficiază de ajutor social vor trebui să se înscrie în programul ”Noua șansă”. Acest program se referă la șansa participanților de a-și termina studiile de învățământ. Programul este în timpul săptămânii, în weekend sau în vacanțele de vară și va fi stabilit după posibilitatea participanților. Refuzul de a participa duce la pierderea ajutorului social și la șansa de a cere un nou ajutor social timp de 12 luni.
Ministerul Muncii oferă beneficii pentru cei care participă: decontarea transportului, în valoarea de 500 de lei, pentru cei care stau la o distanță mai mare de 5 km de locul în care se vor ține cursurile.
A treia prevedere se referă la persoanele care încheie un contract pe o perioadă mai lungă de doi ani. Aceștia vor primi ajutorul social timp de șase luni de la angajare. În prezent, venitul minim garantat este de 142 de lei”, conform Antena 3.
3 Comentarii
Astept cam de mult o stire gen "Guvernul a decis ca marile companii sa fie verificate non stop si la sange, pentru a evita exportul de profit netaxat care ne aduce pierderi de miliarde de Euro anual". Oops, dar asta nu e pe linia sfintelor principii neoliberale :))
In 1990-2000, trebuia sa mergi lunar la șomaj, sa îți pună ștampila pt luna următoare in carnet și numai dacă nu primeai ceva repartiție pt următoarea luna. Dacă refuzai , ciuciu șomaj. Așa am primit și eu după ce am luat prima luna șomaj ( o suma f mare calculata la salariul ultimelor șase luni) repartiție la o bodega. Ca sa nu-mi pierd Șomajul care… Citeste mai departe
@Zamolxe: Ceva de genul asta facea o cunostinta de-a mea, care lucrase in Danemarca. Pentru a primi ajutorul de somaj danez, foarte consistent, dar cu care sa traiasca aici, mergea la fiecare 6 luni acolo, vizita firma unde primise loc de munca si se prefacea drogat, prostalau, violent, dupa care lua imediat un refuz. A dus-o asa ani de zile.