Vineri 22 Noiembrie

Scumpirea materialelor de construcții amenință piața construcțiilor. Unii români au pus lacăt pe șantiere


Românii care au început construcția unei case au mari probleme din cauza majorării prețurilor la materiale.

Raluca și Radu s-au căsătorit în 2019 şi şi-au dorit să aibă căminul lor, construit după propriile vise şi nevoi. Au turnat fundaţia unei case lângă Baia Mare, dar n-au mai reuşit să o termine. Imobilul, care are o suprafață de 357 de metri pătrați, pe un singur nivel, a rămas la stadiul de zidărie.

Noi am început cu un buget, iar acum am ajuns la jumătate, un pic mai mult de jumătate din construcţie, cu banii pe care i-am programat pentru casă", povesteşte Radu Pop. Cei doi au pus lacătul pe şantier şi s-au mutat în chirie, conform obsevatornews.ro.

Piața imobiliară este afectată serios.

Apartamentele cumpărate deja cu precontract vor rămâne la preţul care s-a convenit iniţial. Dacă apar clienţi noi, trebuie să scumpim cu 8-10% preţurile, în următoarea perioadă", spune Sorin Orzac, dezvoltator imobiliar. 

Betonul, oţelul sau lemnul s-au scumpit în ultimul an şi cu 40 de procente.

Beton C20/25 - 12,2%;

Oțel beton - 17,5%;

Ciment - 11%;

Cupru - 33,2%;

Lemn - 38,9%.

(Sursa: eDevize / Perioada de referință: 15.06.2020 – 15.06.2021)

În magazinele de bricolaj, unele produse sunt chiar şi de trei ori mai scumpe decât anul trecut - de exemplu, blaturile pentru mobila de bucătărie. ”Foarte multă lume ne-a spus că, din cauza scumpirilor, nu mai pot face anumite lucrări, renovări. Va intra o criză financiară ca în 2008/2009", crede Valentin Ciascai, administratorul unui magazin de bricolaj. 

Numărul clienților care trec zilnic pragul magazinelor de bricolaj deciși să își renoveze casa a scăzut cu până la 50%.

Comentarii Facebook