Scumpiri în lanț din 1 octombrie. Cresc prețurile la alimente, credite, gaze, energie și combustibili cresc simțitor
Facturile la energie electrică și gaze, precum și prețul carburanților la pompă se vor majora din nou de la 1 octombrie.
Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a decis că, de la 1 octombrie, energia alectrică să se majoreze pentru consumatorii casnici cu 0,03 lei/kWh. Președintele ANRE, Niculae Havrileț, a explicat, pentru AGERPRES, că aceasta înseamnă o scumpire cu 3,45 lei pe lună pentru un consum mediu de 100 kWh.
Vicepreședintele ANRE, Emil Calotă, a anunțat că prețul gazelor pentru consumatorii casnici va crește, în medie, cu 6% în al patrulea trimestru al anului. Comitetul de reglementare al reglementatorului nu a aprobat încă această decizie, care ar urma să fie luată săptămâna viitoare.
De asemenea, Guvernul a decis majorarea accizei la carburanți cu 0,16 lei pe litru de la 15 septembrie, urmând ca o creștere similară să aibă loc de la 1 octombrie, așa că ziua de duminică vine și cu o nouă scumpire la pompă.
Scumpirile de mai sus atrag după ele scumpiri în lanț pentru aproape toate produsele și serviciile din economie.
Spre exemplu, este de așteptat ca alimentele să se scumpească în final cu 5-6%, consideră Dragoș Frumosu, președintele federațiilor sindicale din industria alimentară.
”Dacă, pentru producători, toate aceste scumpiri înseamnă 2-3% în mod direct, la raft s-ar putea ca prețul să fie cu 5-6% mai mare. Aceasta deoarece transportul influențează materia primă, dar costul de transport înseamnă și transportul de la producător la comerciant. Apoi scumpirea energiei electrică este suportată, la fel, atât de producător, cât și de comerciant”, a declarat Frumosu, pentru AGERPRES.
El a arătat că produsele care se vor scumpi cel mai mult sunt carnea, produsele din carne, laptele, produsele lactate și pâinea.
Nu în ultimul rând, ratele la bănci ale românilor vor crește și ele, odată cu nivelul ROBOR, rata medie a dobânzii la care băncile românești se împrumută între ele.
Vineri, ROBOR la trei luni era pe piața interbancară la nivelul de 1,58%, față de 1,46% în ședința de joi și față de 0,87% la începutul anului.
2 Comentarii
nu tocmai am dat 4 miliarde la americani? pai de unde se scoate banetul asta? de la po****tie! nu va pica fisa ?
Scumpiri peste scumpiri, de cate ori ma duc la profi toate se scumpesc cu cate 30-40 bani, la ce plm mi-au mai marit salariu daca le scumpesc toate.