Miercuri 18 Decembrie

Se întorc căpșunarii acasă! Spania a pierdut mai mult de 200.000 de români în 10 ani. „Nu merită să rămâi aici”


La începutul anilor 2000 Spania era „asaltată” de forța de muncă românească. Mii de tineri au ales să plece din România în căutarea unui loc de muncă bine plătit. Pe lângă țările mai bine dezvoltate precum Germania sau Franța, românii au ales Spania în mare parte și pentru că limba spaniola este ușor de înțeles și de învățat.

Care a fost motivul principal pentru care românii au ales să părăsească Spania?

Însă în urma crizei din 2008, criză ce a lovit din plin penisnula iberică, mulți români s-au întors în țară din cauză lipsei de locuri de muncă. Teoretic acela a fost începutul emigrarii în masă a românilor înapoi spre estul Europei. 

De atunci numărul românilor a scăzut treptat. Potrivit datelor INE, în Spania a mai rămas puțin peste jumătate de milion români, 556.204 mai exact. Adică 277.560 de români au plecat în 10 ani.

 În căutarea unui loc mai bun

Anul 2012 a fost anul în care a început să se resimtă emigrarea în masă a românilor din Spania.  Pe lângă întoarcerea românilor în țară, mulți au preferat să rămână departe de casă în speranța că vor găsi locuri de muncă mai bine plătite în centrul și nord-vestul Europei. 

Conform autorităților spaniole majoritatea românilor pleacă în țări precum Germania, Suedia sau Marea Britanie în căutarea traiului de altă dată pe care îl duceau în Spania, precizează ziarul spaniol El Periodico

Angajatorii spanioli îi regretă plecarea muncitorilor români

Domeniile care au avut cel mai mult de suferit din cauza plecării în masă a muncitorilor români au fost cele de bază precum domeniul construcțiilor și cel al agriculturii. Cei mai mulți angajatori susțin că duc dorul anilor în care muncitorii români împânzeu aceste domenii, patronii firmelor angajau „mână de lucru” românească deoarece în ochii lor erau „muncitori harnici”.

Suntem nevoiți să aducem oameni din alte zone ca să umplem golul lăsat de românii buni la muncă. Am fost nevoiți să angajăm persoane din zonele rurale ale Ecuadorului și din Columbia ca să nu rămânem fără oameni”, spun angajatorii spanioli.

Numărul românilor în Spania:

populatia romanilor in spania.PNG

De ce se întorc românii în țară?

Datele macroeconomice confirmă că economia românească are o tendință ascendentă. În prezent, rata șomajului este de 6,4%, mai puțin de jumătate față de Spania (13,33%).

În plus, în ultimii zece ani, Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor în România a trecut de la 4.260 de euro la 8.830 - de două ori mai mult - în timp ce în Spania a crescut foarte ușor (de la 21.460 de euro la 22.350 de euro), conform datelor extrase de către El Periodico.


Comentarii Facebook