Se schimbă banii? Noua monedă de 10 lei cu imaginea Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca
Odată cu lansarea monedei de 10 lei, mai mulți oameni s-au întrebat dacă se schimbă banii. De fapt este vorba despre o ediție limitată lansată de către BNR. Pasionații de numismatică pot avea acum moneda de 10 lei.
Lansarea monedei de 10 lei face românii să creadă că banii se schimbă
Periodic, Banca Națională a României anunță bancnote sau monezi în ediție limitată. Aceste bancnote sau monede sunt emise în scopul de a marca evenimente importante precum eclipsa totală de soare sau personalități importante din istoria României. Astfel lansarea monedei de 10 lei vine ca o surpriză pentru mulți români, crezând că se schimbă banii.
De astăzi, 8 martie, Banca Națională a României a lansat în circuit numismatic o monedă de argint, având ca temă „100 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania”. Potrivit comunicatului publicat cu privire la lansarea monedei, pe aversul monedei este redată imaginea Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, inscripţia în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „10 LEI”, anul de emisiune „2021” şi stema României.
Pe reversul medaliei se regăsește portretul și numele Mitropolitului Bartolomeu Anania precum și anii în care acest a trăit, „1921-2011”. Deși valoarea nominală a monedei este de 10 lei, prețul de vânzare a acesteia va fi de 450 de lei și nu include TVA. În prețul monedei intră și broșura de prezentare, pentru mai multe informații.
Au fost emise doar 5000 de exemplare
Dacă ești un colecționar împătimit de monede și bancnote, află că doar 5000 de exemplare vor fi realizate și puse în circulație. Potrivit unei precizări din parte BNR, monedele din argint urmează a veni ambalate în capsule de metacrilat transparent. Acestea vor fi însoțite de broșurile de prezentare redactate atât în limba română cât și în engleză și franceză.
În pachet se vor mai găsi și documentele care includ certificatul de autenticitate al emisiunii, unde se regăsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naționale Române precum și a casierului central. Un aspect foarte important de avut în vedere este faptul că monedele de argint cu tema ”100 de ani de la naşterea Mitropolitului Bartolomeu Anania”, au putere de circulare pe teritoriul României.
Un alt lucru important constă în faptul că valoarea lor la supermarket este de 10 lei, cifra indicată pe una dintre fețele monedei.
Pasionații de numismatică vor putea intra în posesia unei astfel de monezi, lansarea în circuit a monedelor ediție limitată este realizată prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
5 Comentarii
Jurnalisti de ca cat . . . Clujul suntem mitropola???
Asta trebuie în România, monede ștanțate cu popi si biserici ca sa le amintească fraierilor ca trebuie sa mai treaca pe la ei sa cotizeze.
Guvernul mâna în mână cu bisericile ca doar când e an electoral le dă "tema de casă" popilor ca să le spune la enoriași(fraierii) cu cine sa voteze
Mult vă mai rabdă Dumnezeu, să vă nimiceasca o dată și pentru… Citeste mai departe
Daca e cu popa boborul crede orice. Se schimba banii, adica nu vor mai fi. Digital trash, nu esti cu botul aplecat, botnizta aplicata si cu vaxxul la zi - cu nanoboti microcipuri and Co = zero credit.
O singura problema e cu moneda emisa: au gresit numele popii - e Bartolomeu ONANIA
Propun sa se faca o serie intreaga, cu tematica "Interlopi si interpopi" iar ca sa fie o oarecare continuitate, urmatoarea personalitate de acelasi rang ar fi Nelson Mondialu.
că dară numa la Cluju nost drag șî fain unde avem la conducere pie don profiezor die univerzităț die advocaț sî procoror să putie să să plimentează așe banu mult cu mare spor la alimentara nostă die pie Mehedinț die unde compărăm pită sî oloiu și conzerve die pateu bucegi că di aia âi o tară bogată care are auru șâ arjintu în monez la omini că așe o… Citeste mai departe