Duminica 22 Decembrie

Se scoate centrala din priză când plecăm de acasă? Ce ne recomandă specialiștii


Scoaterea centralei sau a oricărui alt aparat electrocasnic din priză atunci când plecați de acasă poate fi o măsură de precauție bună, în special pentru siguranța electrică. Însă, în cazul economisirii energiei a centralelor termice, există unele aspecte de luat în considerare

Una dintre cele mai mari greşeli pe care le facem în ceea ce priveşte centrala termică este scoaterea ei din priză în momentul în care plecăm de acasă. Se consideră că astfel am face o economie, dar specialiştii sunt de altă părere.

Pe de o parte, consumul este aproximativ asemănător, pentru că am consuma mai multă energie pentru reîncălzirea unei locuinţe unde temperatura a scăzut sub un anumit nivel. Pe de altă parte, apare şi un mare pericol. Există riscul ca ţevile să îngheţe, dacă temperatura scade sub 0 grade Celsius, iar apoi reîncălzirea lor ar putea duce la spargerea lor şi astfel ar fi nevoie de cheltuieli în plus.

Mai mult, se consideră că există riscul ca funcţia anti-îngheţ să se blocheze, caz în care s-ar putea compromite atât funcţia de încălzire pe timp de iarnă, cât şi funcţia de anti-blocare pe timp de vară.

O altă greşeală importantă pe care o fac românii în ceea ce priveşte centrala termică este evitarea verificării la termen. În principiu, verificarea centralei termice trebuie să se facă o dată la cel mult doi ani, însă mulţi români nu bagă în seamă termenul respectiv, din diferite motive.

Astfel, există riscul apariţiei unor incidente nedorite care se pot transforma chiar în tragedii.

Alte aspecte care nu trebuie omise sub nicio formă sunt verificarea presiunii de funcţionare a centralei, verificarea coşului de evacuare, curăţarea coşului de evacuare, etc.

Comentarii Facebook