Duminica 22 Decembrie

Seminee - Timisoara - Un scurt istoric despre stil (P)



Ceea ce in vremuri imemorabile reprezenta un adapost de frig, vant si chiar pradatori, in zilele noastre ia functionalitatea de obiect care ne reprezinta. O locuinta contemporana este in teorie combinatia cea mai eficienta intre functionalitate si stil. Peretii care ne inconjoara au ajuns sa spuna mai multe despre noi, deoarece ei reprezinta actiunile si valorile noastre. O camera decorata intr-un mod simplu poate spune ca nu suntem foarte pretentiosi, sau, din contra, ca am analizat foarte bine fiecare detaliu eliminand surplusurile. O locuinta amenajata in stil clasic sau chiar rustic, precum exteriorul unui semineu, atesta faptul ca dorim sa aratam aprecierea pentru istorie, durabilitate si confort.

La fel cum au evoluat peretii care ne protejeaza de elemente, au evoluat si solutiile termice pe care le avem instalate in casele noastre. De-a lungul timpului, scopul si aspectul unui semineu s-a schimbat. In vechime acesta reprezenta o necesitate, fiind esential pentru supravietuire.

In prezent, acesta aduce un plus de culoare si stil incaperilor in care este construit, pastrand insa calitatile termice. La inceput acestea erau folosite in exclusivitate pentru caldura pe care le dadeau in zilele friguroase si pe timpul noptii, deoarece locuintele stramosilor nostri nu beneficiau de izolatii moderne, precum si pentru gatit. Pe langa aceasta, ele jucau un rol social important. Formele incipiente ale semineului semanau mai mult cu o groapa in care ardea focul si in jurul caruia se adunau membrii familiei pentru a interactiona la capatul unei zile lungi.

Desigur ca un asemenea concept de “groapa de foc” aducea cu el multe defecte si nu a putut supravietui revolutiei industriale care avea sa aduca cu sine standardizarea sobelor si a semineelor datorita construirii de case in numar larg. Cei mai renumiti design-eri de seminee din aceasta era au fost fratii Adam. Acestia au perfectionat un stil de semineu care avea sa fie folosit multe generatii dupa ei. Cu atentia focalizata pe calitate si nu dimensiune, au dat nastere semineului modern. Un aspect compact cu eficienta termica crescuta trona acum peste toate celelalte forme.

Pana in anii 1800, majoritatea semineelor erau deja construite din doua parti. Cea exterioara alcatuita din camin si sprijinul lateral, era deseori modelata din lemn, granit sau marmura. Partea interioara sau focarul era facut din fonta, care inca de pe atunci era decorata cu samota. Ca si acum, semineele din era victoriana erau preferate de oameni pentru atmosfera calda si confortabila pe care o aduceau cu ele.


Crezi ca si casa ta poate beneficia de pe urma unui semineu? Profita de oferta unde toata tehnica moderna in constructia de seminee este la apogeu si reactualizata de fiecare data cand apare ceva nou pe piata, precum seminee tip centrala care pot incalzi intreaga casa.

Comentarii Facebook