Miercuri 4 Decembrie

Sile Pușcaș despăgubit cu 113.801.371 lei (23 milioane de euro) pentru terenul expropriat de Boc în Zorilor


Milionarul Sile Pușcaș l-a învins pe primarul Emil Boc în instanță, în procesul privind terenul expropriat în Zorilor, pe strada Observatorului, unde edilul promite că face parc. Sentința nu este definitivă.

Justiția a confirmat că Pușcaș trebuie să primească 23 de milioane de euro pentru acel teren și nu 2 milioane, cât vrea să achite Primăria și primarul Emil Boc. Se pare că parcul din Zorilor va fi cel mai scump din România.

Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta SC F SA (FLORISAL SA), continuată de SC PSC I, în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N şi LIB SA, obiect al dosarului nr. 4684/117/2019, şi în consecinţă: Stabileşte despăgubirea în sumă de 113801371 lei pentru terenurile expropriate, înscrise în prezent în CF 340693 C-N, nr. cadastral 340693, şi obligă pârâta UAT M C-N, în calitate de expropriator, la plata către reclamanta SC PSC I SA (PSC IMOBILIARE SA) a diferenţei dintre această sumă şi suma de 10.911.765 lei stabilită drept despăgubire prin Hotărârile de stabilire a despăgubirilor nr. 1/28.12.2020, 2/28.12.2020 şi 3/28.12.2020, emise de M C-N – CPA Legii nr. 255/2010 CL C-N. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta LI B SA în contradictoriu cu pârâţii UAT M C-N, CL al M C-N şi SC F SA, înregistrată sub nr. 2903/117/2021, ca fiind formulată de o persoană fără calitate procesuală activă. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, precizează Tribunalul Bistrița Năsăud.

Cererea de apel se depune la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. 

În luna aprilie 2022, Sile Pușcaș a învins Primăria Cluj-Napoca, la Oradea, și a reușit să obțină rejudecarea procesului pe fond, privind legalitatea exproprierii. (În procesul de la Bistrița Năsăud s-a judecat valoarea exproprierii).

Judecătorii din Oradea, la procesul privind legalitatea exproprierii terenului din Zorilor, au admis în aprilie 2022 recursul Florisal și au trimis cauza spre rejudecare la Tribunalul Satu Mare pentru că s-au făcut erori grave. Magistrații orădeni au citit recursul firmei Florisal, care spunea că studiul de oportunitate pentru exproprierea terenului din cartierul Zorilor nu a fost făcut bine, prin urmare a casat hotararea de fond!

Sile Pușcaș: Cred că Emil Boc putea să mă invite la o cafea

Antreprenorul Sile Pușcaș a fost căutat de Știri de Cluj, dar nu a putut fi contactat. Avocații acestuia au transmis o declarație a omului de afaceri: ”Era necesar, dacă (Emil Boc) era un conducător adevărat, să mă invite la o cafea, să se rezolve pe cale amiabilă, nu prin instanțe, pentru a minimaliza pierderile banilor publici. De altfel, așa prevede chiar Constituția în caz de expropriere”. 

Culmea este că Primăria Cluj-Napoca a devenit proprietarul terenului din Zorilor încă din august 2020, dar a refuzat să achite banii, pe care consilierii i-au aprobat, 2,2 milioane de euro, deși Constituția României prevede clar că banii trebuiau achitați în prelabil. Vedeți mai jos ce spune legea. În Constituție la art 44 scrie că:

3) Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.

6) Despăgubirile prevăzute în alineatele (3) şi (5) se stabilesc de comun acord cu proprietarul sau, în caz de divergenţă, prin justiţie.

Aceste prevederi fundamentale nu sunt respectate de Primăria Cluj-Napoca.

d2d823fa743ac8fc2aa0044170c68428.jpg

Istoria terenului din cartierul Zorilor, de pe strada Observatorului

Prin planul Urbanistic General al Clujului, pe terenul din Zorilor se puteau face blocuri, iar omul de afaceri l-a cumpărat de pe piață.

În cursul anului 2019 municipiul Cluj-Napoca a declanşat procedura de expropriere a imobilelor în suprafaţă totală de 12.095 mp, cu scopul de a amenaja un parc pentru cartierul Zorilor. (HCL 267/2020).

Consiliul local a emis o hotărâre în 24.03.2021 și a adoptat Planul Urbanistic Zonal - amenajare parc cartier Zorilor, str. Observatorului - sud, pentru a pregăti zona în vederea amenajării unui parc. Prin PUG, în acea zonă erau prevăzute blocuri. 

Emil Boc anunța, în 2022, cu surle și trâmbițe că lucrările la parc încep în acest an, dar acum s-a ales cu probleme foarte mari, chiar penale. Parcul este blocat pe durata mai multor ani, iar investitorul îl poate exploata. Cineva va achita despăgubiri mari în această cauză.

-----------------------------

UPDATE

Emil Boc a anunțat chiar în ziua sentinței că a început lucrările la Parcul din Zorilor.

Comentarii Facebook