Duminica 24 Noiembrie

Sistemul garanție-returnare a sticlelor le dă bătăi de cap clujenilor: „A descoperit cineva ora la care e mai puțină lume/Văd în fața mea oameni cu saci”


Implementarea sistemului de garanție-returnare a sticlelor generează tot mai multe nemulțumiri în rândul cetățenilor. Oamenii se plâng de cozile lungi și de aglomerația la punctele de colectare, unde se formează adesea rânduri mari de persoane care încearcă să returneze sticlele. 

Unii clujeni încearcă chiar să găsească momente mai puțin aglomerate pentru a-și recupera cei 50 de bani plătiți în plus pentru o sticlă. Mulți s-au săturat să aștepte zeci de minute cu 10 sticle, în timp ce în fața lor sunt alții cu saci. 

„Care sunt cele mai bune intervaluri pentru returnat sticlele cu garanție? A descoperit cineva o oră la care este deobicei puțină lume? Aveți niște tips and tricks? M-am săturat să merg cu 10 sticle și să văd în fața mea oameni cu saci de sute de litri plini de sticle”, a întrebat un clujean pe o rețea de socializare.

De la cel mai mare supermarket, până la cel mai mic magazin sătesc, toate sunt obligate să primească sticlele și ambalajele reciclabile. Plătim o garanție de 50 de bani pentru o astfel de sticlă, pe care o putem recupera sub formă de cupon în momentul în care returnăm recipientul. Oamenii însă zic că sunt puține puncte de colectare și sistemul efectiv nu are capacitatea de a prelua toate ambalajele vândute. 

„Problema e că sistemul nu are capacitatea de a prelua toate ambalajele vândute într-o lună. Nu contează dacă vine fiecare om cu o sticlă sau 1 om cu toate sticlele, fizic nu se poate procesa volumul de ambalaje vândute”, spune un utilizator.

Unii pun problema și pe seama celor care colectează sticlele direct din gunoi pentru a le duce ulterior la reciclat. 

„Problema apare în România fiindcă din păcate mai există persoane care s-au prins că pot face un venit suplimentar căutând în gunoaiele aruncate de alții și ducând zilnic sute de pet-uri deodată la centrele de reciclat. Fenomenul ăsta anormal nu are așa amploare în țările cu venituri mai ridicate”.

La ora actuală, în România, sunt reciclate doar 40% dintre ambalajele puse pe piață și care ar putea fi recuperate. Ministerul Mediului își propune ca în trei ani să atingem, pentru ambalajele de băuturi, rata Germaniei. Adică 95%. Uniunea Europeană impune o rată de reciclare a tuturor ambalajelor de 70% până în 2025, o țintă pe care nu o vom atinge, conform experților de mediu. Aceștia estimează că sistemul garanție-returnare ne-ar putea ajuta să ajungem la o rată de 50% din totalul de ambalaje.

Comentarii Facebook