Vineri 22 Noiembrie

Șoferii care sunt prinși la volan folosind telefonul mobil riscă să se aleagă cu sancţiuni drastice! Cât este amenda în 2023


Noile modificări ale Codului Rutier prevăd suspendarea pentru 60 de zile, în loc de 30 de zile, a permisului auto. Așadar, șoferii care sunt prinși la volan folosind telefonul mobil riscă să se aleagă cu sancţiuni drastice o perioadă foarte lungă de timp.

În anul 2023, valoarea punctului de amendă a fost îngheţată la 145 lei. Şoferii prinşi în timp ce folosesc telefonul în timp ce conduc riscă amenzi cuprinse între patru şi opt puncte. Drept urmare, amenda este cuprinsă între 580 şi 1.160 de lei. În cazul în care plata amenzii se efectuează în 15 zile lucrătoare, suma va fi redusă la jumătate: 290, respectiv 580 lei. Cât despre punctele de penalizare, acestea se şterg după şase luni din momentul în care au fost primite.

Codul Rutier 2023

Art. 100. punctul 3

h) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.

Art. 101. punctul 19

h) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice: folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor.

Art. 108. 

- punctul 6) 4 puncte de penalizare pentru săvârşirea următoarelor fapte:

b) folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip "mâini libere".

Orice persoană care este implicată sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau a mai multor persoane, precum şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia şi să apeleze numărul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112, existent în reţelele de telefonie din România.

(4) Clasele de sancţiuni sunt următoarele:

a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;

b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;

c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;

d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;

e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă.

Comentarii Facebook