Specialişti în economie îi avertizează pe români să fie foarte prudenţi când vor să ia un credit: „Vremurile sunt foarte dificile”
Avertismente în lanț pentru românii care vor să-și ia credite! Experții sugerează să se gândească de două ori înainte de a face acest pas.
Tot mai mulţi specialişti în economie, inclusiv cei de la BNR, îi avertizează pe români să fie foarte prudenţi când vor să ia un credit. Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, spune că românii nu ar trebui să accepte o rată care este variabilă şi, foarte important, ar trebui să se împrumute în moneda în care sunt plătiţi.
„Trebuie să prioritizeze, deoarece vremurile sunt foarte dificile. Băncile au o responsabilitate foarte mare şi trebuie să-i ajute pe cetăţeni cu sfaturi bune. Orice s-ar întâmpla, rata fixă îţi dă o anumită siguranţă", a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, pentru Antena 3 CNN.
Daniel Dăianu a mai adăugat că „ar fi o naivitate să credem că vom reveni la vremurile de dinainte de 2020” şi îi sfătuieşte pe români să fie foarte atenţi atunci când se împrumută la bancă.
De asemenea, un mesaj ferm a fost transmis şi de Banca Naţională.
Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară, le recomandă românilor să nu accepte o rată care este mai mare decât jumătate din salariu, să opteze întotdeauna pentru o rată fixă şi să se gândească dacă nu cumva ar trebui să mai stea câţiva ani în chirie.
„Cei care au dificultăţi în a plăti ratele, au o singură soluţie, anume să se adreseze finanţatorului şi să găsească o cale de rezolvare", a spus Ionuţ Dumitru, economist.
Specialiştii spun că în perioada următoare putem să vedem o creştere a indicelui IRCC până la 5,98%. Pentru ROBOR, atât la trei luni, cât şi la şase luni, acest indice variază, potrivit experţilor, între 7 şi 8%.
6 Comentarii
Ce credit? S-a terminat cu creditele.
In momentul de față la un credit de 350 de mii de lei luat tre' să dai 1 milion înapoi. La 200 de mii de euro tre' să dai juma de milion înapoi. Cine naiba mai ia credit? Astea sunt povești nemuritoare.
"Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară, le recomandă românilor să nu accepte o rată care este mai mare decât jumătate din salariu" - asta e atat de prost incat nu stie principala lege pe care a dat-o angajatorul lui? Ca gradul maxim de indatorare e 40%.
https://www.bnr.ro/page.aspx?prid=15376
Astia dau sfaturi tot impotriva oamenilor. Sa-ti faci rata fixa pe 5 ani, cand dobanda e la maximul ultimilor 10 ani. Sa nu treci la ircc, cand ircc zilnic e cu 1,15% mai mic decat robr 3m zilnic. Probabil is platiti de banci, sa le aduca dobanda mai mare.
Avertizeaza si astia cand is dobanzile mari deja. Daca erau asa specialisti avertizau inainte sa creasca. Acuma vede toata lumea ca nu-i pont sa te bagi in credite
@Hank Rearden: cotetz cu 2 camere,credit pe 30 ani,grad de indatorare la maxim,cat permite banca si locuri de munca instabile sau stabile dar cu cresterea salariului extrem de mic spre deloc.